Het logo van De Kruidenhoeve

Welkom
Hoofdmenu
OER-koken ANDERS
Arrangementen
Agenda 2016
Expositie 2016
SpeurNeuzenPad
Diverse tuinen
Plattegrond
Routebeschrijving
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden
Anbi Donatie
Vrienden van de Kruidenhoeve
Rustpunt
Links
STICHTING
DE KRUIDENHOEVE
(Anneke en Willem Smits)

Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug (O)

Telefoon 0523-656049
of zend een emailbericht

        

 

NIEUWSBRIEF
Naam:  
E-mailadres:  
verzoekt toezending van de maandelijkse Nieuwsbrief van de Kruidenhoeve

 

 

 

 

 

 

                          


De Kruidenhoeve Actueel
(meest actuele bovenaan)

Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de actuele situatie rond de Kruidenhoeve in het jaar 2001.

       

2016

2015 2014 2013 2012 2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001
week 44 2001 
‘t Is weer voorbij die mooie zomer, want uiteindelijk werd het toch mooi. Velen wisten de weg naar De Kruidenhoeve te vinden. Zij kwamen om te genieten van de kleurige tuinen en, natuurlijk ook, om naar verhalen te luisteren in de verhalentuin, of bij minder goed weer in het geïmproviseerde theatertje. Bijzondere vogels wisten ons ook te vinden; kerkuilen die drie jongen voortbrachten, ooievaars die helaas niet tot broeden kwamen maar zich wel de hele zomer lieten zien en dan -last but not least- een paartje wielewalen.

Met weemoed denken we terug aan die heerlijke tijd. Nu kleurt de herfst de tuinen, waarin veel planten al zijn uitgebloeid, geen blad meer hebben of tot een paar houtige sprieten zijn gereduceerd. Behalve de mispels zijn alle fruitbomen leeg: de pruimen zijn er al lang uit, de appels, en dat waren er heel wat, en de weinige stoofperen zijn geplukt. De noten zijn geraapt en de tamme kastanjes vallen nog steeds. Het mooie oktoberweer droeg er toe bij dat de tuinen er nog steeds aardig uit zien; er is zelfs nog behoorlijk wat kleur van bessen, dahlia's, goudsbloemen en afrikaantjes, maar ook van toorts, roos, ridderspoor, teunisbloem en monnikskap, die voor de tweede keer dit jaar bloeien. Voor de winterstop valt er nog veel te doen: snoeien, blad ruimen, planten verplaatsen en nieuwe plannen ontwikkelen. De poel, het vogelbosje en de verhalentuin liggen er stil bij, maar over een aantal maanden zullen ze weer bruisen van leven.

week 19 2001 
wat een schitterende week ! vogels, vlinders, bijen, hommels, alles fluit, zingt of zoemt, vliegt of fladdert rond. ook de ooievaars steeds actief, maar van broeden komt het dit jaar waarschijnlijk niet meer. met de kerkuil gaat het goed; die zit rustig op z'n nest. in de poel vormen de groene en bruine kikkers een speciaal koor. heel veel werk in de tuin; ik kom voorlopig niet toe aan actuele berichtjes
voor de site. tot nader order voorlopig dus geen berichtjes meer. kom De Kruidenhoeve persoonlijk bezoeken! vanaf 2 juni weer geregeld open: in de maanden juni, juli en augustus: elke dinsdag en woensdag, elke eerste zaterdag van die maanden en extra zaterdag 1 september (dan worden er
verhalen verteld), altijd van 10 tot 17 uur. groepen/rondleiding op afspraak op andere dagen.
week 18 2001 
een afwisselende week; heel mooi weer, waardoor de natuur weer een sprongetje maakte, maar ook regen en onweer en heel koude wind. geregeld twee ooievaars, soms wat schermutselingen met een derde. de twee ook ‘s nachts op nest, maar overdag vaak weg of rondcirkelend. fruitbomen allemaal in bloei of al uitgebloeid. eindelijk kikker gezien bij de poel, ook wilde eend. bijen "haalden" goed. alles geweldig gegroeid, helaas ook veel onkruid.
week 17 2001 
23-04

weer zo'n heerlijke dag; de natuur maakt een sprongetje. vandaag was er een en ander te
beleven. in de ochtend ooievaar zittend op nest. ‘s middags het eerste koolwitje gezien. ook deed een sperwer -of was het een torenvalk?- tot tweemaal toe een uitval naar ons bakhuisje waar zich waarschijnlijk een prooidier bevond. niet gezien of hij iets gevangen had; het ging te onverwacht en te snel. in de uilenkast speelt zich iets merkwaardigs af: volgens ons zitten er uilen, maar kauwtjes zijn er ook een nest aan het maken. vreemde combinatie. doorgegeven aan de vogelsectie van Natuurwerkgroep De Reest. in de poel ook een verrassing: nog geen kikker gehoord of gezien, maar wel kikkerdril en zelfs al kikkervisjes van ongeveer een cm!

24-04

weer een mooie dag. hoewel ‘s middags wat minder. koekoek gehoord. geen ooievaar gezien. bloesem van pruim gaat uitlopen.

25-04

veel regen. soms wat zon. geen ooievaar. punten van hosta's en prachtriet staan al een heel eind boven de grond.

26-04

ooievaar was er weer; met veel geklepper vloog hij een aantal rondjes. ook een buizerd kwam overvliegen, terwijl een aantal kraaien of kauwtjes luidkeels protesteerde. Hedelfinger (kers) komt nu ook in bloei.

27-04

Dave van de vogelwacht kwam poolshoogte nemen bij de uilenkast. volgens de kenners leek
het beter het kauwennest te verwijderen. dat gebeurde: 1 uil vloog direct weg, de broedende uil later ook: er lagen 5 uileneieren in het nest, de kauwtjes waren gelukkig nog niet aan het broeden. ze waren wel van streek door deze ingreep. het is te hopen dat alle betrokkenen deze storing te boven komen. ooievaar was er weer met veel geklepper. hoop inmiddels wel opgegeven dat er nog een broedsel zal komen.

28-04

krentenbosjes staan nu volop in bloei. eindelijk de wilde bloementuin van ongewenst groen
ontdaan en ingezaaid tussen de al opkomende planten. ooievaar was er weer, en ook nog steeds alleen.

29-04

een aantal hosta's staat al in blad. bloei van de sleedoorn is bijna voorbij. pruim, stoofpeer en
Hedelfinger (kers) en ook spirea staan prachtig te bloeien.

week 16 2001 
16-04

iets minder koud. het wordt langzamerhand toch iets groener. we verlangen naar zonnewarmte. kastanjeboom loopt voorzichtig uit. er zit geregeld 1 ooievaar op ‘t nest.

17-04

vandaag weer geklepper gehoord, toch nog steeds één ooievaar. op het ooievaarsnest bij ‘t Bergje in Dedemsvaart wel twee ooievaars gezien

18-04

regen, hagel, maar ‘s middags zon. nog steeds niet warmer dan 8 graden, maar met de gure n.w. wind lijkt het nog kouder. vandaag geen ooievaar.

19-04

wel meer zon, maar koude n.w. wind blijft. max. 7 graden. kastanjeboom wordt steeds groener, maar het eksternest bovenin is nog goed te zien. geen ooievaar.

20-04

vannacht weer vorst aan de grond. overdag iets minder koud, meer zon, eigenlijk wel een vriendelijke dag. pinksterbloemen staan overal te bloeien. ooievaar is er ook weer.

21-04

eindelijk weer een prachtige lentedag. plotseling er weer een citroenvlinder, maar of de
ooievaar die nu op het nest zit "de onze" wel is betwijfel ik; hij gedraagt zich naar ons toe 
"gereserveerder". voor het eerst dit jaar liet de grutto zich horen.

week 15 2001 
09-04

om middernacht hoorden we geklepper, maar de ooievaars lieten zich verder vandaag niet zien. niet warm, maar een prima werkdag. er moet nog erg veel gebeuren

10-04

in de ochtend regen, maar ‘s middags droog. er was weer een ooievaar.
bij het voederplankje liet zich een matkop zien, maar het kan ook een glanskop geweest zijn.

11-04

een koude dag met zon en veel wind. 1 ooievaar wat treurig op het nest. het vergeet-mij-nietje bloeit.

12-04

vannacht enige graden nachtvorst. net zo'n dag als gisteren, maar nu was er ook af en toe regen. wat blijft het toch lang koud. na vorige week maandag, toen het zulk heerlijk lenteweer was, is het uitbotten van de natuur wel doorgegaan, maar wel erg langzaam

13-04

4 graden nachtvorst en weer een koude dag. vlinders heb ik in geen dagen gezien. 1 ooievaar. is het misschien een overgeschoten mannetje? het lijkt wel een volwassen exemplaar, met oranje poten en snavel. hij(?) rommelt met wat takjes en bosjes gras op het  nest. hij lijkt ons te kennen en vliegt niet meer weg als we in de buurt komen. ‘s middags waren er ineens weer drie ooievaars; ze landden om beurten op het nest en lieten zich zweven op de wind. een prachtig gezicht!

14-04

7 graden nachtvorst. ondanks de kou bloeit de sleedoorn en de krent bijna. in de  uilenkast is iets raars aan de hand, er vliegen ook kauwen in en uit. zou de uil misschien weg zijn? in de loop van de middag: langdurige sneeuwval. morgen is het Pasen; zouden we een witte Pasen krijgen? "onze"ooievaar is er weer.

15-04

de sneeuw is weer weg, maar het is ook vandaag nog erg koud. de ooievaar rommelt weer met takjes en gaat ook geregeld op het nest zitten. we hoorden ook een keer geklepper, een teken dat er een andere ooievaar in de buurt is, maar we hebben haar(?) niet gezien.

week 14 2001 
2-4 

een schitterende dag! met extra veel plezier in de tuin gewerkt. heerlijk! alles krijgt nu ineens een groen waasje en er komt van alles uit de grond, ongelooflijk veel springbalsemien
en ook héél veel onkruid. vandaag bleek de kerkuil in de uilenkast boven in de schuur te zitten.
de ooievaar is (nog) niet teruggekomen, helaas... citroenvlinder, schoenlappertje en
dagpauwoog lieten zich weer zien. de amandel bloeit nu met z'n mooie roze bloempjes. 
longkruid in verschillende kleuren staat prachtig te bloeien, net als de eerste paardebloem van dit jaar. een enthousiast koor van allerhande vogels begeleidde deze stalende dag

3-4

vandaag een stuk frisser; geen vlinder meer te zien! wel goed werkweer. vanuit de poel
vloog een paartje wilde eenden weg. nooit eerder gezien daar. verder blijft het nog even rustig in en rond de poel; de kikkers vinden het nog te koud. veel wind en al een aantal dagen geen regen. voor de jonge aanplant wel water nodig

4-4

aanvankelijk zonnig, koud en veel wind, later gelukkig toch regen.

5-4

net als gisteren regen. de planten hebben wel weer even genoeg gehad. vanmiddag:
ooievaar, dezelfde of een andere?

6-4

vandaag maar liefst drie ooievaars op en rond het nest. een paartje probeerde een rivaal
te verjagen. die derde probeerde tot twee keer toe te landen op het eksternest hoog in de
kastanjeboom. lukte niet vanwege de niet geringe vleugelwijdte tussen de takken van de
boom.

7-4

ondanks het zeer matige voorjaarsweer bloeit er wel een en ander: maarts viooltje
(bloeide al eind januari), narcissen, blauwe en witte druifjes, hyacint, sneeuwroem en nog een
paar aardige bolgewasjes waar ik de naam niet van ken, helleborus, speenkruid, primula,
driekleurig viooltje, paarse dovenetel, madeliefje, paardebloem, winterpostelein, roze
gebroken hartje, kleine maagdenpalm en longkruid in diverse kleuren. daarnaast verschillende
struiken als ribes, japanse kwee, forsythia, corylopsis en prunus. het amandelboompje staat er
schitterend bij, de mahonia is bijna uitgebloeid en diverse andere struiken, waaronder de
brem, deutzia en sleedoorn beginnen nu te bloeien. het wordt steeds groener en kleuriger

8-4

vandaag weer twee ooievaars. toch twijfels over de serieuze bedoelingen van dit stel; er
wordt n.l. nog niet aan de opbouw van het nest gewerkt. misschien jonge ooievaars van het
ooievaarsstation uit de wijk?

week 13 2001
26-3

rietmat om hostapleintje vervangen en over het zonneterras een betonmat geplaatst om
druiven langs te laten groeien

27-3

de eerste bloesem van de prunus sericifera heeft zich geopend, ondanks de koude
n.o.wind. in het amandelboompje staan de dikke knoppen op springen. nog een beetje zon...
bij de schutting naast de beeldengroep twee coniferen vervangen.

28-3

de forsythia begint ook te bloeien; de ribes bloeit al; bij de wal om de tuinen, aan de
Reestkant scharrelt geregeld een aantal fazanten; vandaag vlogen er vier weg toen ik te dicht  bij kwam.

29-3

het eerste kwikstaartje van dit jaar gezien

30-3

voor het eerst een staartmees in onze tuinen

31-3

er blijken er twee te zijn en ze hangen ondersteboven onder het rieten dak van de boerderij om spinrag te verzamelen voor hun nestje. het zijn levendige vogeltjes die af en toe voor de ramen als een kolibrie op één plaats stil in de lucht blijven fladderen

1-4

de eerste lenteachtige dag van dit voorjaar. de bijen vlogen volop

week 12 2001 
20-3

bijna lente: voor het eerst dit jaar een ooievaar gesignaleerd op het nest in het Reestdal naast De Kruidenhoeve

21-3

lente begonnen: 3 moeraseiken en een veldiep geplant, de rest van de dag sneeuw!

22-3

de ooievaar was er weer

23-3

hele dag regen; het blijft maar koud

24-3

begonnen met het "schoonmaken" van de bijen- en vlindertuin. dat gaat nog vele dagen
duren

25-3

onze buurman heeft, net als wij vorig jaar, weer een paartje Nijlgansen gezien op het eksternest hoog in de oude kastanjeboom
er werd natuurlijk gelonkt naar de ganzen van de buren!

   

                        

   

Welkom
Hoofdmenu
OER-koken ANDERS
Arrangementen
Agenda 2016
Expositie 2016
SpeurNeuzenPad
Diverse tuinen
Plattegrond
Routebeschrijving
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden
Anbi Donatie
Vrienden van de Kruidenhoeve
Rustpunt
Links

 Opengesteld in juni, juli en augustus
___________________________________________________
bulletelke dinsdag en woensdag van 12.00 tot 17.00 uur
bulletOpen Tuinendag 3e zaterdag in juni
bulletgroepen en rondleidingen op afspraak op andere dagen mogelijk
bulletmogelijkheid tot vakantieverblijf en bed&breakfast