Het logo van De Kruidenhoeve

Hoofdmenu
www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden
STICHTING
DE KRUIDENHOEVE
(Anneke en Willem Smits)

Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug (O)

Telefoon 0523-656049
of zend een emailbericht

        

 

NIEUWSBRIEF
Naam:  
E-mailadres:  
verzoekt toezending van de maandelijkse Nieuwsbrief van de Kruidenhoeve

 

 

 

 

 

 

                          


De Kruidenhoeve Actueel  (meest actuele bovenaan)

Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de actuele situatie rond de Kruidenhoeve.
Wilt u van voorgaande belevenissen kennis nemen dan kunt u daarvoor in het archief terecht:

       

2016

2015 2014 2013 2012 2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001
 

december 2013

En het bleef maar herfstachtig. Het gras groeide door en aan sommige fruitbomen zat aan het eind van de maand nog steeds wat blad. En stormen dat het deed! Afgebroken takken lagen overal in de tuin, maar echt schade hadden we niet. Blad ruimen en takken rapen bleef de grootste klus. Daarmee hebben stagiaires Esmée, Suzanne en Merleau ons op een zaterdag fijn geholpen! Van het rieten dak kwam heel veel mos (niet zo’n best teken!) naar beneden, door vogels en/of storm. Er moet wat aan het dak gedaan worden.

De viburnum, winterjasmijn, grote maagdenpalm en ons kleine prunusboompje stonden volop in bloei, maar verder is het toch wel erg kaal. Maar als je goed kijkt dan zie je dat er in de helleborussen de bloemknoppen verschijnen en dat de oranjebruine toverhazelaar ook kleine knoppen heeft.

De kippen, die lekker vrij in de tuin mochten lopen in deze tijd van het jaar, hebben we weer in hun ren moeten opsluiten. Helaas is een van onze mooie Brakelhoenders ten prooi gevallen aan een roofvogel of een vos. We vonden alleen wat veren. Een paar dagen na haar verdwijning zagen we een grote roofvogel op het ooievaarsnest zitten. Was dat de dader?
Het is een wonder dat onze 3 parelhoenders er nog steeds zijn. Die lopen altijd los.

Komende maand staan er enkele klussen op het programma ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een nieuw jaar,  nieuwe ideeën en nieuwe kansen!

 

november 2013

Dankzij de  zachte en vochtige maand die achter ons ligt bleef er veel groen en bloei in de tuin. De bomen verloren grotendeels hun kleurig of dorre blad en het werd kaal; we zien het ons omringende land weer.

Er werd door verschillende mensen weer hard gewerkt: broers Joop, Luuk en Fred maakten een mooi en praktisch afdak boven een terrasje bij het voorhuis. Zwager Lex, die altijd in is voor zo’n klus, moest helaas afhaken vanwege een operatie aan zijn schouder. Piet en Tineke zorgden ondermeer voor een opgehoogd stoepje, Henk maakte bij het theehuis nieuwe deuren met veel glas, Danny werkte aan het tuinmeubilair net als stagiaire Renzo die ook de verfkwast hanteerde en Martin en anderen waren druk met het blad ruimen. Geweldig dat we zoveel hulp hadden; nog erg gezellig ook!

 We eten nog steeds gedeeltelijk uit de moestuin. Begin van de maand oogstten we de kiwibessen van de vorig jaar gezette struik. We hebben besloten om een oude kiwi, waar nog nooit één kiwi van af is gekomen te rooien en daarvoor in de plaats ook kiwibessenstruiken te zetten. Verder moeten we de jeneverbes verwijderen omdat die zorgt voor problemen met de perenbomen. Een bacterie die ’s winters in de jeneverbes huist verplaatst zich in het voorjaar naar de perenbomen met het gevolg dat de groei van de vruchten en het blad wordt aangetast en de oogst mislukt. Jammer, want de jeneverbes is een geneesplant en daar ligt het accent op in onze tuin. Maar de perenbomen willen we ook graag gezond houden!

Onze kip Sissi, de enige kip met een naam, vond het nu tijd om broeds te worden. Het leek ons geen goed idee om kuikens te laten komen in de winterperiode. We hebben haar een tijd los laten lopen om “af te kicken” en dat lijkt gelukt.

Nu lopen de kippen allemaal weer los, totdat de sneeuwklokjes boven de grond komen.

In het bosje werden al groene sprietjes van bolgewassen zichtbaar. De winterjasmijn bloeit al meer dan een maand, maar er bloeiden ook rozen, hangrozemarijn, kaasjeskruid, goudsbloem en zelfs komkommerkruid. Bessen en vruchten in meerdere kleuren sierden de tuin. Verder bloeien de geraniums nog hier en daar en het kleine prunusboompje staat volop in bloei. Dahlia’s en wonderboom zijn door de paar nachtvorstjes ingestort. De knollen moeten binnenkort uit de grond.

Met enkele ondernemers uit het Reestdal hebben we al weer om de tafel gezeten om voor volgend jaar plannen te maken voor gezamenlijke activiteiten. Daarvoor is het wel nodig dat de nieuw aangelegde tunnel onder de N48 gebruikt kan worden. Die tunnel zou afgelopen augustus klaar zijn, maar de planning is nu half mei 2014. Dat zou dus net op tijd zijn voor het nieuwe seizoen…. Afwachten maar! Voorlopig staat de tunnel nog grotendeels onder water.
 

oktober 2013

Het was een afwisselende maand: een aantal nog heel mooie dagen met heerlijke temperaturen en vlinders. Er viel ook veel regen, hoewel het in onze regio wel meeviel. En dan die zware storm die over Nederland trok. Eigenlijk viel ook die bij ons wel mee, hoewel er niet ver bij ons vandaan toch meerdere bomen zijn omgegaan en er bij ons in de tuin heel veel afgebroken takken en ook zware, afgescheurde eikentakken lagen. Nog niet alles is opgeruimd. Een kleine lijsterbesboom was afgeknapt. Maar echte schade hadden we niet. 

Het was een tijd van oogsten: appels, druiven, bessen, kweeperen, tamme kastanjes, (bittere) amandelen en noten. Voor zover de vruchten nog niet afgevallen of geplukt waren werden ze met de storm wel uit de bomen geranseld. Kratten vol! De perenoogst was daarentegen niets.
De vijgjes die nu nog aan het kleine struikje zitten worden niet meer rijp helaas. De oogst van herfstframbozen en bramen is ten einde. De noten vielen trouwens ruim 14 dagen later dan andere jaren. Tot eind oktober konden we noten rapen terwijl we anders rond 10 oktober uitgeraapt zijn.

Je merkt vooral dat het herfst is vanwege het enorme pak blad dat de tuin bedekt en de geweldige hoeveelheden eikels en kastanjes die overal in de tuin liggen. En de bomen zijn nog lang niet kaal....

Martin, Gerrit en ik hebben al heel wat blad, eikels en kastanjes geruimd. Danny heeft het verzakte uitkijkpunt weer opgehoogd. Komende maand krijgen we nog meer hulp.

Bloei is er nog veel: de dahlia's bloeien eindeloos door, rozen ook, net als sommige asters en het moederkruid. Heel mooi is de pot met de uitbundig bloeiende hangende rozemarijn met de helderblauwe bloempjes. De andere bloempotten met ondermeer geraniums zijn ook nog mooi. De nachttemperatuur is nog steeds boven 0o C. 

Met ons Tuinkoortje hadden we een optreden in Hoogeveen. Het koor bestaat nu uit 12 personen; voor iedere stemgroep 3 personen. We worden steeds beter. 

Eind oktober werd De Kruidenhoeve nog door een wandelgroep bezocht. Af en toe bezoeken wandelaars of fietsers ons Rustpunt. Maar in deze tijd van het jaar is het een stuk rustiger met alles. Ook met onze B&B is het nu gemakkelijk bij te benen.

Waar we het de komende tijd erg druk mee zullen hebben is bladruimen en snoeien.

 

september 2013

Hoewel de tuin er nog kleurig en vol uitziet valt er niet zo heel veel nieuws over te vertellen; een paar bijna tropische dagen aan het begin en mooie zonnige, maar koude, dagen met ijzige wind aan het eind van de maand. Er viel tussendoor heel veel regen en dat was ook wel nodig. Het werd langzamerhand al echt herfstig. ’s Morgens mist en dan kwam de zon daar haast mysterieus doorheen schijnen. Dan was het in de vroege ochtend wel erg koud. Hier en daar was al nachtvorst.

Tijdens de zonnige dagen zagen we nog wel vlinders en libellen, maar de zaden rijpten, de  druiven en bessen kleurden, de eerste appels en noten vielen en het blad verkleurde. De tamme kastanjebomen lieten hun eerste lege, stekelige bolsters vallen en er vielen heel veel eikels. De herfst komt er echt aan.

De ooievaars weg, de kippen in de rui en vrijwel van de leg… Jammer, ik ben een echt zomermens. Maar daarom niet getreurd; ook herfst en winter bieden veel moois en soms nog verrassend mooie dagen. En de foto’s zijn deze maand nog heel fleurig!

Het seizoen is nu voorbij. Er kwam nog slechts een groepje tuinbezoekers op afspraak. De komende maand zal nog een groep wandelaars langskomen.

Het werk in de tuin beperkt zich tot snoeien, bladruimen, hout zagen en opruimen van dode takken en natuurlijk, ook nog onkruid wieden. Het gras groeit trouwens ook nog, dus er moet nog gemaaid worden.

We bekijken nu wat veranderd, aangevuld of verbeterd moet worden. Er blijft altijd werk….
 

augustus 2013

Het tuinseizoen ligt, wat betreft de bezoekers, weer achter ons en we kijken er met plezier op terug. De laatste 6 weken waren we erg blij met het mooie zomerweer na de lange koudeperiode. In die tijd, dus ook al in juli, waren er heel veel vlinders en opvallend veel verschillende libelles. Wat ook opviel was dat er nauwelijks wespen waren en daar waren we zeker niet rouwig om!
Sommige planten groeiden zo hard dat ze vaak omvielen en dat staat natuurlijk niet zo mooi. Gelukkig compenseerde de uitbundige bloei van ondermeer dahlia’s, hibiscus, Koninginnekruid, stokroos, vaste lathyrus, flox en cichorei veel. De wonderboom deed het dit jaar heel goed!
De druiven en tomaten in de kas gingen al weer kleuren. Snij- en sperziebonen zijn geoogst. Peren zijn er niet, pruimen weinig, maar de appels doen het goed en ook aan de notenbomen hangt nog veel. Oogsttijd!

Er is de afgelopen maand weer aardig wat afgeklust, zowel door Martin en Danny, als de familie die in augustus altijd een paar dagen komt helpen (en gezellig bijpraten!). Er werd o.a. een dode boom afgezaagd en er werd een, door de brandweer toegestaan, vuur gestookt om snoeihout te verbranden. Er werden hekken geverfd, de tegelrand voor de kas werd veranderd, het kruidenpad werd onder handen genomen, een gammele schutting afgebroken, een ander deurtje naar de moestuin gemaakt, een lekkage bij het theehuis verholpen, een versterking van de huisbel aangelegd en de klimop tegen de boerderij werd drastisch gesnoeid. Er is dus hard gewerkt!
Wat bezoekers betreft was het niet zo druk als in juli, maar die maand is bijna altijd een topmaand vanwege de vele toeristen in deze regio.

Het zomeravondconcert werd goed bezocht. Meer dan 60 mensen zaten voor het theehuis rondom pianist Luko Hans en fluitiste Eliene Schuinder. Zij speelden prachtige muziek die geweldig klonk in de tuin. Na de pauze ging het even regenen; dikke druppels, maar het was maar even. De muziek werd onderbroken en vliegensvlug kwam een aantal mensen in actie om de partytent, die al klaarstond voor het geval dat…, over de piano heen te zetten. De regen stopte al gauw en het concert ging weer verder.

Ons kuiken van het soort Brakelhoen is nu een week of 9 en groeit goed; het wordt een mooie hen. Van een vriend kregen we er een Brahma-hen bij die inmiddels goed is geïntegreerd.
De ooievaars zijn er sinds enkele dagen niet meer. Ze zijn nu onderweg naar het verre zuiden en we hopen ze volgend jaar eind februari of begin maart weer te mogen begroeten.
 

juli 2013

Juli 2013

Ineens werd het toch echt zomers en zelfs tropisch warm. Even wennen na die lange koude periode. Het betekende wel dat er al gauw gesproeid moest worden maar dat desondanks het gras hier en daar in een soort droge prairie veranderde. De tuin had het gewoon moeilijk. De vaste planten groeiden onwaarschijnlijk hoog, wat meestal tot gevolg had dat ze tijdens regen en wind platgeslagen werden. Soms veren ze dan weer overeind maar heel vaak ook niet zodat de over het gras hangende planten problemen geven bij het maaien. Dus afknippen dan maar.
De vuurtuin werd weer vurig. De Helenium Moerheim Beauty die we vorig jaar hebben geplant is mooi uitgedijd, maar de Crocosmia Lucifer is helaas matig teruggekomen.

Ons enige kuiken groeit goed en gaat nu meer op zijn biologische ouders lijken. Stiefmoeder en hij/zij lopen nu weer gewoon bij de andere kippen en haan.

Met de ooievaarsjongen ging het ook goed. Een jong vloog pas rond 19 juli en we weten niet of de jongen al naar het zuiden zijn vertrokken of nog hier in de buurt zijn. Er lopen in de weilanden rond de tuin vaak hele groepen ooievaars die zich mogelijk aan het verzamelen zijn om te vertrekken. Op het nest zitten soms 2 ooievaars maar vaak zit er ’s nachts maar een, dus, denken wij, de oude vogels.

Op het mospleintje hing aan een dunne tak van een taxus een schitterend vogelnestje, echt een kunstwerkje. Het was in elkaar gezet met mosjes, kleine takjes en veertjes. Opzij zat een gaatje. Van welk vogeltje kon dat zijn? Volgens het vogelboek zou het een buidelmees kunnen zijn, maar die broedt niet erg vaak in Nederland.

Op 14 juli hadden we het optreden van ons Tuinkoor, deze keer met mooi weer zodat we op diverse plaatsen in de tuin konden zingen. Er kwamen meer dan 80 mensen en het was erg gezellig!

Ook heel gezellig waren de groepen die op afspraak de tuin kwamen bezoeken. Uit Rhoon, bij Rotterdam, kwam een grote groep tuinvrouwen met een bus van ruim 15 meter lang, achteruitrijdend het bochtige weggetje naar de boerderij oprijden. Keren is bij ons met zo'n grote bus niet mogelijk en achteruitrijden met zo'n bus valt ook niet mee, maar het lukte de chauffeur prima. Deze groep kwam voor een avondbezoek en het was heerlijk weer. Wat een bof!

Op zaterdag 17 augustus hebben we ons traditionele zomeravondconcert met pianist Luko Hans en fluitiste Eliene Schuinder.

Na deze maand is het echte tuinseizoen al weer voorbij. De zomer die zo laat begon is maar kort, helaas…

Juli was voor ons een erg drukke maand en het fotograferen is er een beetje bij ingeschoten. Een paar foto's dus maar.
 

juni 2013


Vanaf 5 juni zijn de tuinen 3 maanden lang weer iedere woensdag open. Het was een superdrukke maand met de nodige groepen, gearriveerd met bussen, auto’s en fietsen. Onder de paraplu vanwege de regen of, heel af en toe, in de zon liep men keurend en genietend door de tuin.

16 Juni hadden we onze Open Dag van het buurtevenement Tuin-Kunst-Techniek.  Het was niet de stralende dag waarop we hoopten, maar de dag verliep grotendeels droog, afgezien een paar pittige buien rond het middaguur. Wel stond er heel veel wind. Door buien en wind lagen een aantal mooie planten helaas plat. ’s Middags werden de 2 jonge ooievaars onder grote belangstelling geringd. Al met al kwamen er heel wat mensen en ook onze buren waren tevreden over de opkomst.  

Een week later waren er open tuindagen van Groei & Bloei, waaraan we dit jaar voor het eerst meededen. Net als wij had buurvrouw Hennie deze dag ook haar mooie tuin open. Op zaterdag hadden we niet veel bezoek, maar zondag “lagen” we aan de route en toen liep het, vooral ’s middags, storm. En daar doe je het toch voor! 

En hoewel we het onkruid nog steeds niet helemaal de baas waren werd de tuin steeds mooier. De vuurtuin was lang niet erg vurig; vaak in juni. De arnica bloeide deze keer pas half juni (anders in mei) , net als de wede. Langzamerhand kwamen klaprozen, phacelia, brandende liefde, gele en oranje trollius en vele soorten rozen tot bloei. Wat een kleuren! De boerenjasmijn was ook prachtig en geurde heerlijk! Aan het eind van de maand ging de helenium “Moerheim Beauty” voorzichtig kleuren.

En we eten al weer volop uit de moestuin!

Tijdens de enkele mooie dagen gingen de bijen zwermen. We hebben o.a. tweemaal een zwerm uit een hoge pruimenboom moeten vangen; een hele operatie! Uit een van de bijenkasten is een heel volk verdwenen. Rara hoe kan dat? Verdwijnziekte?

 Vorige maand meldde ik al dat we geen succes hadden met onze broedse kip Sissi. Ze kreeg 2 kuikens die beiden verdwenen. Daarna bleef ze broeds en we hebben haar weer 12 eieren gegeven om uit te broeden. Resultaat: 1 kuiken en dat leeft al meer dan een week.

Zaterdag 6 juli is de tuin open en ’s middags zijn er verhalenvertellers. Op zondagmiddag 14 juli zal het Tuinkoor van De Kruidenhoeve in de tuin optreden; altijd een leuk gebeuren. Als het weer het toelaat zingen we op verschillende locaties in de tuin. Vorig jaar regende het pijpenstelen en hadden we een groot zeil gespannen zodat iedereen toch droog naar ons kon luisteren.
 

mei 2013

 Begin mei een aantal heerlijke dagen, maar verder was het nogal koel… Nee, mei gaat niet de geschiedenis in als een heerlijke lentemaand. De natuur kwam na een lange droge periode tot leven: blad en bloesem sierden in een paar dagen de tuin. Konden we tot voor kort vrijwel door de hele tuin heenkijken, dat was snel verleden tijd. Wat een verschil als al het doodse dorre van zo’n kale wintertuin plaats maakt voor al dat prille groen. Toen er eindelijk regen kwam ging alles nog veel sneller. De fruitbomen foto´s (Geert Rolleman) en de grote kastanjeboom waren prachtig. Ook seringen en rododendrons liepen schitterend uit. Vaste planten groeiden als kool en velen kwamen al in bloei.Het gras moest weer geregeld gemaaid worden.
Een aantal vrijwilligers hielp ons met het vele tuinwerk: Martin, Jan Willem, John, Yle en Maartje. Geweldig! 

De gezinsfietstocht door het Reestdal met o.a. proeverijen was erg leuk georganiseerd, maar werd door het koude en regenachtige weer slecht bezocht.
De eerste groepen kwamen ook al, zelfs een keer een bus vol. Gelukkig was het die keer lekker weer en konden de mensen in de zon hun koffie drinken. Iedereen blij!

Vorig jaar was onze kip Sissi, de enige kip met een naam, om de haverklap broeds en eigenlijk rekenden we weer op hetzelfde gedrag. Daarom verzamelden we de eieren van onze brakelhoenders. Toen we er 10 hadden was Sissi nog niet broeds. We legden de eieren bij Marleen en Peter in de broedmachine. Een week later konden we de eieren overhevelen naar, de inmiddels broedse, Sissi. Helaas ging het niet goed. Een kuiken hoorden we al piepen maar die bleek later toch niet in leven. Er kwam eigenlijk maar een kuiken, maar na 2 dagen was die weg... Sissi bleef maar broeds en daarom zit ze inmiddels op 12 eieren in de hoop dat er toch wel een paar kuikens zullen komen. 

De leerlingen van De Groene Welle, Kevin, Denis, Peter en Emiel, rondden hun project af. Het vernieuwde pleintje rondom de oude kastanje kreeg een nieuwe boombank. Het is een mooi geheel geworden. Aan het eind van de maand kregen we nog een paar leerling/stratenmakers van de Groene Welle, Silas en Maarten en leraar Jan. Zij maakten een begin met de aanleg van een terrasje in de moestuin.

Naast de vele vogels die we in de tuin hebben zijn ook de koekoek en de zwaluw weer terug. Onze ooievaars zaten al sinds ongeveer 1 april op het nest, te broeden, dachten wij. Maar we zagen maar geen jonge ooievaartjes. Te koud, te nat, misschien de eerste jongen doodgegaan?  Pas op zaterdag 18 mei ontdekten we 1 jonge ooievaar die zijn kopje boven het nest uit stak. De week erna regende het erg veel en was het bovendien heel koud, soms zelfs maar 9 graden overdag en ’s nachts rond het vriespunt. Als dat maar goed gaat met het beestje... Maar het ging goed en tot onze grote verrassing bleek op 30 mei dat er nog een jonge ooievaar in het nest zat.

Een groot aantal quilts van Greetje Hein siert het theehuis en in de tuin staat het kleurige keramiek van Joke Dekker. Alles is te zien en te bewonderen op de open dag, samen met onze buren, onder het motto TUIN-KUNST-TECHNIEK. Komt dat zien!
 

april 2013


Eindelijk begon half april de lente echt: groene blaadjes aan bomen en struiken, bloesem aan de fruitbomen en vaste planten en struiken die gingen bloeien. Overigens hadden we dit voorjaar lang plezier van sneeuwklokjes en krokussen. Ook de anemoontjes bloeiden lang. Tulpen, hyacinten en narcissen; het stond zo feestelijk, vooral als de zon scheen! Aan het eind van de maand ontdekten we piepkleine vijgjes aan de, nog heel kleinen, vijg “Brown Turkey”. Zouden we dit jaar een keer rijpe vijgen krijgen? Het is nog nooit gelukt. We gaan een nieuwe vijg in de kas zetten. Dan moet het toch een keer gaan lukken!

De bijen vliegen weer. De drie kasten en het korfje hebben de winter overleefd! Vorig jaar was er na de winter slechts 1 volkje over. De nachten waren nog wel koud; een aantal keren hadden we nog enkele graden nachtvorst. De wind was vaak ook wel koud. Maar ook dat gaat voorbij. Eén nadeel: het is zo ongelooflijk droog, ondanks wat regen. Boeren klagen steen en been en ook onze tuin snakt naar veel vocht.
Maar toch; aan het eind van de maand was het al zo mooi overal; genieten!

Het leerproject met jongens van de Groene Welle uit Hardenberg vordert gestaag. Eerst werd de oude boombank gesloopt en daarna moest het pleintje worden opgehoogd. In mei wordt de nieuwe bank geplaatst zodat e.e.a. nog voor het seizoen klaar zal zijn. De jongens maken er echt iets moois van!  

Onze ooievaars zitten al een maand te broeden, dus de jongen moeten wel uit de eieren komen zo langzamerhand. Een probleem voor de ooievaars is dat er dankzij de droogte niet zoveel voedsel is voor de jongen. Vorig jaar was een virus er de oorzaak van dat de jonge ooievaars dood gingen. We hopen er het beste van! 

Vorige maand heb ik niet gemeld dat we in maart een optreden van ons Tuinkoor hadden in het Gashoudertheater in Dedemsvaart. Samen met de Vertelkring traden we, elkaar afwisselend, op. Het was een leuke avond.

Ook de komende maand hebben we al wat activiteiten. Zo is er op 10 en 11 mei een (gezins-)fietstocht in het Reestdal (Kijk, Proef en Beleef het Reestdal) waarbij men op tal van adressen iets kan proeven (zowel letterlijk als figuurlijk). Ook bij De Kruidenhoeve komt men  langs waar iets te proeven is. Men kan ook een deel van de tuin bekijken (omdat nog niet de hele tuin op orde is…). Men kan zich opgeven bij restaurant Het Vosje in IJhorst ( 0522-441250) of Restaurant Poortman in Zuidwolde/Veeningen, (0528-391462).

Aan het eind van de maand komen er ook al groepen en er zijn nog twee fietstochten waarbij men bij De Kruidenhoeve langs komt. Dus het is werken, werken, werken en vooral wieden….

 

maart 2013

Wat een verrassing: maandag 3 maart, een prachtige dag en... de eerste ooievaar is gearriveerd op het nest. De lente is begonnen!!! Nog 2 heerlijke dagen volgden: vogeltjes werden actief, kwetterden en kwinkeleerden en sleepten al met nestmaterialen. Wij natuurlijk naar buiten; vanaf nu zouden we weer lekker kunnen werken in de tuin, dachten we... Helaas, na 3 dagen keerde de winter terug met lichte en matige vorst in de nachten… Overdag vaak rond het vriespunt, vaak sneeuw en ijzige noord-, noordoosten- of oostenwind... Viel dat even tegen! 

En toch, ondanks het tegenvallende weer kwam er toch wat leven in de tuin. Knoppen zag je langzamerhand dikker worden, vaste planten kwamen boven de grond en de helleborussen kwamen echt mooi in bloei en natuurlijk kwamen de sneeuwklokjes en krokussen deze koudeperiode ook te boven. De gele kornoelje bloeide als vanouds. 

De tweede ooievaar arriveerde op zaterdag 9 maart. Gelukkig, ze waren weer samen! Ook in de buurt zijn alle nesten nu bezet. De kippen gingen meer eieren leggen en de nieuwe brakelhoenders werden wat minder schuw. Ze eten nog niet, zoals een aantal andere kippen, uit de hand van onze kleindochter Luca. 

Op 15 maart was het Nederland-doet! Het was een ijzigkoude dag. Om warm te blijven hebben de vrijwilligers die dag heel hard moeten werken. Er is veel werk verzet: er werd snoeihout verzameld, een flink vuur gestookt, hout gekloofd, de stal uitgemest, houtsnippers over het bospaadje verdeeld en zwarte grond verplaatst. We hadden een flinke groep mensen onder wie 9 scholieren. Er was een leraar van het Vechtdalcollege uit Hardenberg die met zijn 6 leerlingen (Kim, Ilse, Tim,Timon, Annet en Jarno) ondermeer het toegangspad onder handen nam. Daarnaast waren er nog 3 leerlingen (Gerwin, Larissa en Javira) van het Vechtdalcollege uit Dedemsvaart die ook diverse klussen voor hun rekening namen. En dan waren er ook nog Martin, Jan-Willem, Lex, Joop en Willem. Geregeld waren er pauzes om op te warmen en iets te eten of te drinken. Er is die dag heel veel gedaan en toch blijft er altijd nog werk genoeg over. Alles bij elkaar was het een heel gezellige dag! 

De hele maand bleef het nog winters. De ooievaars broeden nog niet; het is op zo’n hoog nest natuurlijk extra koud! De rozen en de vlinderstruiken zijn vanwege het gevaar van invriezen nog niet gesnoeid, maar we verwachten dat het nu toch echt lente gaat worden. Iedereen is er aan toe!

 

februari 2013

 Het winterde nog een poosje door; het was vaak nogal somber, nu en dan een snijdende oostenwind en er viel geregeld sneeuw, maar dat waren bij ons in de buurt geen grote hoeveelheden. Ondertussen deden sneeuwklokjes en krokussen hun best om door de sneeuwlaag heen te prikken. ‘s Nachts vroor het meestal licht. Maar, de roze knoppen van de helleborus werden steeds dikker. Aan sommige struiken verschenen al piepkleine blaadjes en sedums en aconitums liepen uit. Het voorjaar komt er aan, maar het gaat ons niet snel genoeg!

De vogels eten nog graag van de vetbolletjes en de pindakaas. Afgelopen maand kwam er ook geregeld een grote bonte specht om uit de pindakaaspot en van de vetbolletjes te snoepen. De voorraad moest steeds snel worden aangevuld. Wat een schrokop! Overigens zijn er al 6 grote potten pindakaas leeggegeten. Inmiddels zijn alle nestkastjes schoongemaakt en, waar nodig, gerepareerd. De vogeltjes kunnen er, zodra het weer beter wordt, hun intrek innemen.

De kippen beginnen al wat meer eieren te leggen. We rapen nu ook geregeld witte eieren van de brakelhoenders. Deze nieuwe kippen zijn nog steeds een beetje schuw. Dat hoort, dachten wij, niet zo bij dit soort. We hebben goede hoop dat ze wat meer aan ons zullen wennen en we zien al vooruitgang.

Het Tuinkoor van de Kruidenhoeve trad in februari op in een woonzorgcentrum. Binnenkort, op vrijdagavond 15 maart, treden de zangers van het koortje op in het Gashoudertheater in Dedemsvaart, samen met vertellers van vertelkring "In Geuren en Kleuren". Het is al het derde jaar op rij dat we daar een gezamenlijke, afwisselende avond zullen vullen. Het wordt vast weer leuk!

Helaas hebben we nog geen ooievaars op ons nest. Wel zijn er ooievaars in de buurt gesignaleerd. We blijven hoop houden dat ze spoedig ook bij ons zullen arriveren.
De tuin ligt er nog wel erg kaal bij. Er ligt nog veel (beschermend) blad in de borders en overal liggen takken vanwege het snoeien. Willem en Martin zijn hard aan het werk geweest. Toch moeten er nog een aantal fruitbomen gesnoeid worden. In de kale struiken zijn de oude vogelnestjes nu duidelijk zichtbaar. In de zomertijd zijn ze niet te zien.

Binnenkort is het NL doet. In dat kader komt er op vrijdag 15 maart een hele ploeg vrijwilligers om hier de handen even flink uit de mouwen te steken. Dat is altijd een heel gezellige werkdag. Het moet natuurlijk wel droog zijn zo’n dag.... In de regen is het altijd minder leuk. Er moet er een flink vuur gestookt worden van al het snoeihout. Ja, we vragen altijd keurig toestemming van de brandweer en vaak krijgen we zo’n dag ook nog controle.
Het belooft echt beter weer te worden, met hoger temperaturen en meer zon. Oh, wat zal dat heerlijk zijn!

P.S. Op maandagochtend 4 maart zat er een ooievaar op ons nest. Hoera de lente is begonnen!

 

januari 2013

De maand begon herfstig en ik kon me af en toe op het onkruid storten. Ook kon er nog een aantal bomen worden gesnoeid. Daarvoor kwam deskundige Hans. In de, overigens kale wintertuin, bloeiden nog madeliefjes in het gras, primulaatjes in 3 kleuren, driekleurige viooltjes, viburnum en winterjasmijn en niet te vergeten de oranje/bruine toverhazelaar. De knoppen van de helleborussen zijn al mooi dik.

Intussen hebben we toch even winter gehad met voor veel mensen ijs- en sneeuwpret. Soms hadden we een mooie zonnige dag; ook heel vaak stormachtige wind.

Plotseling wisten veel vogels het voer te vinden dat wij voor ze hadden opgehangen. Het is altijd een mooi gezicht zoals kool- en pimpelmeesjes als ware acrobaten zich uit de pot met pindakaas tegoed doen. Maar ook het roodborstje liet zich niet onbetuigd! Mussen zagen we bij de boerderij nog steeds nauwelijks; bij het voeren van de kippen komt er wel een aantal om een korreltje mee te pikken.

De mooie rode sierappeltjes veranderden door de vorst snel in bruine bolletjes. Door een heel leger kramsvogels werden ze enorm gewaardeerd. De merels en lijsters wilden er ook van snoepen maar werden steeds uit de boom verjaagd. Op de grond deden zij zich dan aan de gevallen restjes te goed. Aan het eind van de koude periode zat er geen appeltje meer aan de boom. De grote bonte specht was ook weer in de buurt. Af en toe smeerde ik wat pindakaas aan de boom waarin het voer hing, maar ik heb niet gezien dat de specht daarvan at. Misschien aten de meesjes de pindakaas wel op.

De kippen zijn nog steeds in hun ruime binnenbehuizing. Af en toe leggen ze wel een ei. Roofvogels zien we geregeld vliegen; we houden de kippen dus maar binnen. De drie parelhoenders, een wat wilder soort pluimvee, lopen en vliegen wel los maar zoeken 's nachts zelf hun nachtverblijf op.

Hoewel het voorjaar nog niet echt in zicht is verwachten we binnen een maand de ooievaars terug uit warmere streken. Daar kijken we naar uit.

In de tuin was in de vorst- en sneeuwperiode weinig te doen. Martin heeft de tuinbanken en wat stoelen geverfd en daar zijn ze van opgeknapt!

Op zaterdag 26 januari kregen we bijna 300 wandelaars te “verwerken”. Wij waren stempelpost en rustpunt voor wandelaars die deze dag 15 of maar liefst 30 km liepen. Eigenlijk had de organisatie op meer mensen gerekend, maar er was die dag concurrentie van schaatsen op natuurijs. Het was voorlopig de laatste dag dat er geschaatst kon worden. De wandelaars boften met het weer: het vroor nog net, maar het was niet heel erg koud (de volgende dag zou de dooi invallen) en daardoor was de grond in het Reestdal goed te belopen. 's Middags sneeuwde het nog een poosje, maar volgens de lopers was het traject goed te doen. Van Piet en Tineke kregen we die dag hulp en mede daardoor verliep alles prima. We kijken terug op een geweldig gezellige dag.

 

   

                        

   

Hoofdmenu
www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden

 Opengesteld in juni, juli en augustus
___________________________________________________
bulletelke dinsdag en woensdag van 12.00 tot 17.00 uur
bulletOpen Tuinendag 3e zaterdag in juni
bulletgroepen en rondleidingen op afspraak op andere dagen mogelijk
bulletmogelijkheid tot vakantieverblijf en bed&breakfast