Het logo van De Kruidenhoeve

Hoofdmenu
www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden
STICHTING
DE KRUIDENHOEVE
(Anneke en Willem Smits)

Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug (O)

Telefoon 0523-656049
of zend een emailbericht

        

 

NIEUWSBRIEF
Naam:  
E-mailadres:  
verzoekt toezending van de maandelijkse Nieuwsbrief van de Kruidenhoeve

 

 

 

 

 

 

                          


De Kruidenhoeve Actueel  (meest actuele bovenaan)

Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de actuele situatie rond de Kruidenhoeve.
Wilt u van voorgaande belevenissen kennis nemen dan kunt u daarvoor in het archief terecht:

       

2016

2015 2014 2013 2012 2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001
 

 

December 2014

December kenmerkte zich door veel sombere, stormachtige regendagen. Af en toe liet de zon zich een paar dagen zien en vriezen deed het slechts een enkele keer. In onze regio is helemaal geen sneeuw gevallen. Er viel slechts eenmaal een fikse hagelbui. En tijdens de stormdagen kwamen er de nodige takken en takjes naar beneden. 

In de tuin werd weinig gewerkt. Er was alleen nog wat blad te ruimen dat van alle kanten kwam aanwaaien. De bomen zijn kaal en hebben mooie silhouetten. De poel staat vol water en er is weinig kleur. De wonderboom die maandenlang heeft staan pronken is in de eerste dagen van december door de eerste echte vorst geveld. Composthopen liggen te rusten en leveren ons over enige tijd goede meststoffen voor de groentetuin. In die moestuin staan nog prei, boeren- en palmkool en dankzij het zachte weer ook snijbiet, groenlof, rucola en winterpostelein. Veel bonen zijn gedroogd en liggen klaar om over een paar maanden gepoot te worden. 

Tijdens een paar zeer zachte dagen liet "ons" egeltje zich weer zien. Wij dachten dat hij (?) in winterslaap was en ergens op een beschut plekje onder een dikke laag blad zou liggen....  

Vogels van velerlei pluimage deden zich o.a. tegoed aan de pindakaas in de perzikboom, vlak naast de boerderij. Het is altijd leuk om te zien hoe snel nadat we een pot hebben opgehangen de eerste vogeltjes de lekkernij ontdekt hebben. Altijd succes verzekerd; binnen een half uur zijn ze aan het smullen! 

Intussen beramen wij, binnen in de warme huiskamer, de plannen voor het volgend seizoen!
 

November 2014

Wat is het 's avonds al vroeg donker! Even wennen!

Er is de afgelopen maand veel gebeurd: er kwam een man met een kraantje om de poel te schonen en het riet te verwijderen. Omdat hij met een redelijk klein kraantje kwam hadden wij bedacht dat hij ook hier en daar een aantal struiken uit de grond kon wippen. Dat is dan ook gebeurd. De boompjes en struiken zijn bijna allemaal naar Jeroen verhuisd. Zo kwamen ze goed terecht. Dat scheelde ons erg veel spit- en graafwerk, maar het nadeel is dat de graspaden en het gras  rondom de poel nogal overhoop gereden zijn. En in de winter zal het beschadigde gras helaas niet meer bijkomen....
Er is intussen het een en ander geëgaliseerd en er zijn al veel takken weggesleept. Volgend seizoen zal alles weer hersteld zijn en bovendien zullen planten en overgebleven struiken dan beter gedijen omdat ze meer (zon)licht krijgen.  

Inmiddels is het een beetje winters geworden met een koude oostenwind en overdag temperaturen van slechts enkele graden boven nul. 's Nachts hebben we een paar keer een beetje vorst gehad. Mede daardoor is al veel blad gevallen en geruimd door Joop, Fred, Lex, Lotte, Martin en Sabrina.  

Eigenlijk hebben we nog een heel mooie maand gehad; niet teveel regen en aardig wat zon. Soms leek het wel voorjaar, zo zacht! Maar in de loop van de maand werd de bloei van de dahlia's steeds minder en de bloemen zelf kleurlozer. De bloemstelen braken en het werd tijd om de knollen te rooien om ze tijdens de winter vorstvrij te bewaren. Frambozen deden het nog steeds goed, maar smaak hadden ze op het laatst niet meer. Over het algemeen bloeiden er minder bloemen, maar de tuingeraniums bloeien nog steeds volop en onze wonderboom heeft de hele maand nog stand gehouden.  

"Ons" egeltje heeft zich de laatste dagen niet meer laten zien. Hij zal nu zijn winterslaap houden. Voor die tijd heeft hij zich volop tegoed gedaan aan de kattenbrokjes. Andere dieren komen er voor in de plaats. Mede dankzij het opgehangen vogelvoer weten veel tuinvogels ons te vinden. En enkele dagen geleden liet zich ook weer een fazantenhaan zien. 

Met het Tuinkoor traden we op in een verzorgingstehuis in Zuidwolde en op zondagmiddag 28 december zal het koor zich laten horen tijdens de eerste van de Dedemsvaartse "Kiekjesdagen" in het Gashoudertheater.
 

Oktober 2014.

En weer was het een mooie maand met veel heerlijke dagen! Door de hoge temperaturen bleven veel planten als dahlia, stok- en “gewone” roos, kruisdistel, echinacea, Oost Indische kers, goudsbloem, polei en nog veel meer, maar doorbloeien. De wonderboom groeide nog een stukje en bleef ondanks de eerste herfststorm van een paar weken terug fier rechtop staan. De bijen vlogen de meeste dagen (als de temperatuur maar boven de 12 graden is) nog volop door de herfsttuin die nu natuurlijk wel minder mooi wordt. Het gras bleef maar groeien en moest, zelfs in de laatste week van oktober, gemaaid worden.

De tamme kastanjes en de noten -minder dan vorig jaar- zijn geraapt. De laatste bonen zijn geplukt en verwerkt, net als de laatste appels en kweeperen. Overal liggen kastanjes, maar nauwelijks eikels. Mede dankzij de storm viel al veel blad en zijn veel takken van de bomen afgebroken.

De meeste kippen zijn in de rui en de eierproductie loopt terug. Dagelijks zien we grote groepen ganzen overvliegen naar hun winterbestemming. Wespen hebben we de afgelopen zomer weinig gezien, maar die vliegen nu nog, net als muggen….
Aan de temperatuur merk je het nog niet heel erg, toch zal de herfst nu wel snel komen.

In de moestuin staan nu nog vooral snijbiet, worteltjes, pastinaak, schorseneer, palmkool en boerenkool. Waterkers in het piepkleine vijvertje doet het ook nog prima.

Sabrina, die deze maand de mooie foto’s maakte, Martin en wijzelf zijn druk in de weer met snoei- en wiedwerk en het verwennen van de bomen en planten met een royale portie compost. En het snoeien en wieden gaat gewoon door. Met het zachte weer is dat geen straf.

Sinds enige tijd krijgen we ’s avonds bezoek van een egeltje. Vanwege onze hond Olle staan de voerbakjes van onze katten in het kasje tegen de boerderij. Daar kunnen ze in- en uitgaan, maar Olle kan er niet bij komen. Af en toe komt er een vreemde kat mee-eten. Dan hoor je een vreselijk gekrijs, want onze katten kunnen dat niet waarderen! Op een avond hoorde ik wel een voerbakje rammelen, maar geen krijsende katten. Eens even kijken… En ja hoor, daar zat een egeltje te eten terwijl de katten rustig toekeken. Sinds die keer zien we hem iedere avond. En dat vinden we leuk!
 

September 2014

September viel niet tegen: veel mooie dagen en toen het erg droog dreigde te worden af en toe een bui. Wat willen we als tuinmensen nog meer!

In het begin van de maand -we waren officieel al gesloten- kwam er nog een groep en op 3 september kwam de Vechtdal fietsvierdaagse langs. We waren geen stempelpost en men hoefde niet bij ons te stoppen, maar toch kwamen er, verdeeld over de dag, wel ca 600 mensen in de tuin. Het weer was prachtig en de mensen zaten in de zon te genieten. Met hulp van Tineke en Piet was het goed te doen. We hadden het goed voorbereid en alles verliep prima. Het was erg druk maar ook heel gezellig! 

In de tuin bloeide nog van alles, vaak voor de tweede keer zoals roos, ridderspoor en klaproos.

De wonderboom met z'n hoogte van meer dan 2,5 meter bleef een blikvanger!

Martin heeft nog flink gesnoeid om meer licht te verkrijgen. Als dat niet gebeurt heb je binnen afzienbare tijd veel te veel schaduw. Er zijn natuurlijk ook wel mooie schaduwplanten, maar de meeste bloeiende planten hebben toch wel licht en zon nodig.

Onze ooievaars zijn vertrokken naar warmere streken. Ja, het is nu herfst en dat is  ook wel te merken: de tuin vertoont verval, we hebben kortere dagen en zo nu en dan mist.

Voor de winter willen we zo veel mogelijk ongewenst kruid uit de borders halen. Vrijwilligster Sabrina helpt daarbij.

 Appels, peren en noten werden geraapt en veel frambozen geplukt. Vooral de gele herfstframboos deed het erg goed en die smaakt heerlijk!

In de moestuin oogstten we onder andere pompoenen, snijbiet, wortels, suikermaïs en sperziebonen die Willem vorige maand voor de tweede keer dit seizoen pootte.

 Mijn broers Joop, Luuk en Fred en zwager Lex zijn een paar dagen geweest om een afdak te maken op het nieuwe zijterras. Het is heel mooi geworden. Martin heeft het hout gebeitst.

Piet gaat daar binnenkort een aanrecht maken. Met dit terras hebben we speciale plannen die nog uitgewerkt moeten worden. Nieuws hierover komt later.

 

Augustus 2014

.Na een lange tijd van zeer heet weer voor de verandering een maand die overvloedig regen bracht. Eerst denk je nog: “Goed voor de tuin.” maar daar kom je van terug als het gras zeer soppig en de parkeerwei een enorme modderpoel wordt. De temperatuur kelderde ook flink.
Af en toe waren er gelukkig ook nog enkele heerlijke dagen.

De tuin had wel te lijden van al die nattigheid. Veel planten knakten, vielen om of zagen er verregend uit. Het gras en alle (on)kruiden groeiden heel hard. Overal om ons heen klaagde men over wateroverlast. Ook vorige maand viel er heel veel regen, maar daar stond zoveel warmte tegenover dat het vocht snel verdampte en in de grond zakte. Nu is de grond verzadigd. Aan de parkeerwei is hard gewerkt om die weer bruikbaar te maken

De nieuwe tunnel onder de N48 heeft even wel 50 cm onder water gestaan en daarna nog een paar keer, maar veel minder.

Afgelopen maand zagen we bijzonder veel libelles, in allerlei soorten en in velerlei kleuren. Het zijn mooie, maar wel roofzuchtige insecten. We zagen er eentje een koolwitje uit de lucht plukken en consumeren. De witte vleugeltjes dwarrelden omlaag; eten en gegeten worden….. Er waren deze maand, net als de vorige, heel veel vlinders. Slakken waren er ook, maar wespen hebben we nauwelijks gezien en dat vonden we niet erg, hoe nuttig ze ook zijn! Mollen waren helaas weer actief. Het is ook niet gauw goed!

Op zaterdag 16 augustus hadden we ons jaarlijkse zomeravondconcert in de tuin. Bijna de hele dag vielen er buien, maar volgens buienradar zou het vanaf 17.00 uur ’s middags droog blijven. Dat werd pas na 18.00 uur. Toen moesten alle stoelen nog worden neergezet. Vanaf 19.00 uur konden muziekliefhebbers al komen om de tuin te bekijken. Het was even haasten maar het werd een geslaagde avond met een prachtig concert door Luko Hans, piano en Eliene Schuinder, fluit. Deze musici spelen al vele jaren samen en zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Iedereen genoot van de muziek. Het was wel koud; kussentjes, warme jassen, truien en fleecedekentjes kwamen goed van pas! 

De in het voorjaar aangelegde bijen- en vlindertuin groeit mooi dicht. Er bloeit daar heel veel. Blikvanger is de wonderboom, met zijn enorme bladeren en zijn rode bloeiwijze.

Het fruit rijpt aan de bomen. Er is in het voorjaar flink gesnoeid aan de appelbomen. Daar zit nu minder fruit aan dan andere jaren. De peren doen het nu juist heel goed. De pruimen laten het een beetje afweten. Bessen zijn al lang voorbij, maar nu beginnen de herfstframbozen. We aten de eerste rijpe vijgen uit eigen tuin. Heerlijk! Bonen, snijbiet, sla en veel andere lekkere groenten aten en eten we uit de moestuin. In de kelder hadden we nog een pompoen van vorig jaar, nog steeds helemaal gaaf, en die hebben we opgegeten voordat we de nieuwe pompoenen binnenkort zullen oogsten. Wat een rijkdom!

De ooievaars zijn waarschijnlijk op weg naar het zuiden; we zagen ze 29 augustus voor het laatst ’s avonds op hun nest. We hopen dat ze volgend jaar terugkomen op hun nest 

Aan het eind van de maand hebben we weer ons jaarlijkse familietreffen gehad waarbij heel veel tuinklussen zijn geklaard. Het was heel gezellig en daarnaast zeer nuttig! 

Het seizoen is voorbij. Begin september krijgen we nog een tuinclub op bezoek en op woensdag 3 september, de tweede dag van de Vechtdalfietsvierdaagse, kunnen we ook nog de nodige bezoekers verwachten. Daarna gaan we een wat rustiger periode tegemoet. Ook niet verkeerd!
 

Juli 2014

 

 

Wat een maand! Extreme hitte en extreem veel regen. Blijf daar als tuin maar eens koel bij…Vele hittedagen: dus watergebrek. Sproeien om alles weer een beetje op te fleuren. Vervolgens dagen met hevige regenval: veel platgeslagen bossen floxen en andere planten. Stutten en opbinden!

Alles groeide enorm: sommige stokrozen bereikten een hoogte van bijna vier meter en de al genoemde floxen werden ook super hoog (en vandaar dat ze ook gemakkelijk omvielen door de regen). 

Ik klaag nog even een beetje door want ook het onkruid groeide extreem en we hadden nauwelijks hulp; met vakantie of ziek… En met de B&B hebben we het in deze tijd van het jaar ook heel druk.  

Tussendoor proberen we wel te genieten van de zonovergoten zomer en van de tuin en ook het werken in de tuin (in de schaduw) geeft veel voldoening.

 Onze jonge ooievaar is waarschijnlijk al op weg naar het zuiden. We zien ’s avonds 2 ooievaars op het nest en dat zullen de oude vogels zijn die eind augustus zullen vertrekken. 

Vorige maand schreef ik over het probleem van de twee hanen dat volgens natuurlijke weg was opgelost. Deze maand ontdekten we dat een van de witte kuikens, die al vanaf het begin een grotere kam had dan zijn/haar zusjes, nu ook een bolle staart krijgt en af en toe wat hanig gedrag vertoont ten opzichte van de andere jonge haan. Dus heeft iemand nog behoefte aan een haan (niet voor de slacht!)?

De schilderijen van Fred van Dijk in het theehuis en het keramiek van Thea Dijkema in de tuin oogsten veel succes. In de maand augustus is een en ander nog te bewonderen, ook tijdens het zomeravondconcert van zaterdag 16 augustus. Nog vier woensdagen is de tuin open voor bezoekers en dan is het seizoen al weer voorbij, gaan de ooievaars weer naar het zuiden, krijgen wij het weer wat rustiger en denken we met weemoed terug aan een mooi seizoen!

juni 2014

In deze maand gebeurde er van alles.

Allereerst gingen we met de nodige hulp het ongewenste kruid te lijf. Dat lukte maar ternauwernood omdat we hevige regenval en tussendoor brandende zon hadden. Alles schoot de grond uit! En dat met onze Open Dag in het vooruitzicht! Annette heeft heel veel geholpen met het onkruid wieden. Piet heeft de tegels in het gras weer zichtbaar en de border voor de boerderij weer toonbaar gemaakt. Piet, en ook Tineke, waren vaak op de woensdagen aanwezig voor hulp en bijstand. Martin snoeide, voor hij op vakantie ging, nog de hagen en Gerrit maakte zich met diverse andere klussen nuttig, voor hij door ziekte geveld werd. Roelof helpt ons met de PR en hij hielp met het rondbrengen en het voor verzending klaarmaken van de folders en affiches van De Kruidenhoeve.Tussendoor kregen we een aantal groepen en uiteraard ook "losse" bezoekers op de woensdag.

Veel drukte deze maand.

 Op 9 juni werd de enig overgebleven jonge ooievaar geringd, gewogen, gemeten en verder nagekeken. Volgens ons is het geen liefhebber van vliegen want we zien hem/haar vooral op het nest zitten. Misschien kijken we niet genoeg vanwege alle drukte de laatste tijd.

 De Open Dag op 14 juni, samen met de buren, onder het motto Tuin, Kunst, Techniek, is weer prima verlopen en goed bezocht. Het weer was, vooral ’s middags, redelijk goed en dus kwamen er heel wat mensen een kijkje nemen.

 De Open Tuindag op 22 juni, in samenwerking met Groei&Bloei, verliep ook goed, maar er kwamen niet heel veel bezoekers. We zaten dan ook helemaal achteraan op de route. De meeste bezoekers van die dag waren wel erg geïnteresseerd en enthousiast.

 Tot slot hadden we dan zondagmiddag 29 juni het optreden van het Tuinkoor. Het was een zeer geslaagde middag. Het begon ’s morgens met het ophangen van het grote zeil aan het theehuis in verband met de voorspelde regen. Met een aantal koorleden en Piet is dat prima gelukt en dus konden we na die klus tijdens een pittige regenbui lekker droog onder het zeil koffie drinken. ’s Middags, tijdens het optreden, viel het weer alleszins mee; we hadden aardig wat zon en maar één buitje tijdens onze muzikale tuinwandeling. Gelukkig stonden de meeste stoelen onder het zeil en die bleven dus droog.

Van het publiek kregen we veel complimenten voor het koor, maar ook voor de tuin!

 Halverwege de maand deden we een leuke ontdekking. Een aantal jaren geleden kregen we van Hetty zaden die ze van een reis had meegenomen, mogelijk uit Nepal. Jaren groeide er in ons kweekhoekje, verscholen tussen teunisbloemen en andere wat wilde planten, een voor ons onbekende plant, nu een struik van ca 1.40 m hoog,  tot er afgelopen maand ineens lila-blauwe klokjes aan hingen. Wat een verrassing! Het bleek een Acnistus australis te zijn.

 De planten in de nieuw aangelegde bijen- en vlindertuin zijn, dankzij broeierig weer, allemaal goed aangeslagen en er komt steeds meer kleur in dit deel. Overal in de tuin staan de planten trouwens volop in bloei. Willems moestuin is met zijn vele bloemen ook een en al kleur.

Het keramiek van Thea Dijkema staat mooi in de tuin en de schilderijen van Fred van Dijk fleuren het theehuis op. 

In juni kregen we weer een aantal bijenzwermen, soms hingen ze heel hoog in de oude kastanjeboom en dus konden we ze niet scheppen. 

Op 5 juli is het vertelzaterdag. Om 15.00 uur worden er in de tuin verhalen verteld. Altijd erg leuk; warm aanbevolen! 

De tunnel onder de N48 is 30 juni geopend; men kan ons dus veilig bereiken!

 

mei 2014

Het was een bijzondere maand: af en toe heerlijk weer, maar ook veel nattigheid. Zelden was de regenval zo hevig. Balkbrug was enkele malen in het nieuws omdat bewoners in het dorp in sommige straten met rubber bootjes konden varen. De jeugd vond het natuurlijk prachtig, maar hun ouders die het water uit kelders en van parketvloeren moesten verwijderen konden de overvloed aan water niet waarderen. Bij ons viel het nogal mee., hoewel we de laatste dagen van mei ongeveer 10 cm water op het verdiepte terras hadden staan. De koeien van onze buren liepen op een dag te spetteren in de wei, maar verhuisden spoedig naar een hoger gelegen weide. 

Het was een zeer drukke maand. Met man en macht werd er in de tuin gewerkt om het redelijk er uit te laten zien. Nog is het niet helemaal klaar (is het natuurlijk nooit!) maar de ingeschakelde tuinhulpen (Martin, Gerrit, Jan-Willem, Annette, Theo en Christy) deden of doen nog steeds hun uiterste best.
Op gebied van PR hebben we nu Roelof; dat scheelt voor ons ook in tijd!  

De leerlingen van de Groene Welle waren deze maand ook actief.
Mark, Jochem, Rick en Tim maakten bewerkten een stuk van de wal creatief en verbeterden de pergola bij de stal. Rik, Marki, Marjolein en Klaas haalden alle planten uit de bijen- en vlindertuin. Er werd gespit en onkruid gewied. Daarna deelden ze dit stuk tuin opnieuw in met een bij- en vlindervriendelijke beplanting. Het ziet er nog wat kaal uit, maar dat gaat beslist veranderen in een weelderige tuin vol bijen en vlinders!

We konden verschillende zwermen bijen vangen die we een nieuwe behuizing konden bezorgen, zowel bij onszelf als bij andere imkers. Roelof kon ook meteen al assisteren! 

Het probleem van de twee hanen is van de baan: de oudste haan, die mooie haan van het type Brakelhoen, ging er steeds zieliger uit zien en op een dag was hij dood.... De jonge haan kraait victorie! 

Van de twee jonge ooievaartjes is er nog een over. Het beestje liet zich nauwelijks zien en we maakten ons al zorgen - al die regen is natuurlijk niet zo goed voor zo’n kleintje- maar inmiddels lijkt het wel goed te gaan met hem/haar (foto Siebe). 

En verder groeit alles geweldig; veel kleur en geur in de tuin! 

Op zaterdag 14 juni houden we onze Open Dag, samen met een aantal buren, en op zondagmiddag 29 juni treedt ons Tuinkoor op in de tuin. Komt allen; toegang gratis (maar een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld).

 

april 2014

Alweer een mooie maand met aangename temperaturen en af en toe een bui. Het was echt groeizaam weer! Alle fruitbomen kwamen in bloei, net als die schitterende oude kastanjeboom en talloze struiken en (wilde) planten. De rododendrons liepen uit en het onkruid groeide als kool....

Uit de moestuin aten we deze maand nog bietjes, rucola en groenlof die de winter hadden overleefd en uit de koude kas radijs, raapsteeltjes en snijbiet. Willem heeft al het nodige gezaaid en gepoot in zijn groentetuin. Het spitten heeft Harm voor zijn rekening genomen. Het is trouwens maar goed dat we hulp krijgen want het is echt een geweldige klus om de tuin voor het seizoen weer op orde te krijgen!! Leerlingen van de Groene Welle zijn nog steeds druk met de bijen- en vlindertuin die begin mei opnieuw ingericht gaat worden en er daarom nu kaal bij ligt. Een andere groep leerlingen heeft een deel van de wal langs het kruidenpad verstevigd met zwerfkeien en gebroken tegels waartussen nog beplanting gaat komen. Ook zullen zij een pergola vervangen.

Het rieten dak is klaar en ziet er prima uit. Het rietafval en het ijzerdraad zijn weg en het kapotte gras is opnieuw ingezaaid.

De ooievaars zijn ouders geworden van enkele jongen maar we hebben ze nog niet goed kunnen bekijken. Het is te hopen dat het weer gunstig blijft voor deze vogels want te nat of te warm weer kan fataal zijn voor de jongen.

Over vogels gesproken: de kuikens die we in december kregen zijn flink gegroeid. Er is een haantje bij dat al kraait. Omdat we al een mooie haan hebben, van het type brakelhoender, moet de jonge haan weg. Wie wil er een mooie jonge haan hebben (niet voor de slacht!!)?

Met onze jonge hond Olle gaat het goed. Hij luistert nog niet optimaal, maar dat gaat vast komen. Hij is al een stuk rustiger.

Hoewel het een drukke tijd is genieten we toch wel van het buiten zijn en de prachtige groene en kleurige natuur om ons heen. In de tuin valt veel te genieten; steeds weer nieuwe ontdekkingen! In het Reestdal van ons uit gezien, aan de Drentse kant, zijn 2 jaar geleden 20.000 jonge boompjes geplant. Ze hebben het niet allemaal gered vanwege droogte of vraat door reeën en konijnen, maar de overige zijn goed gegroeid en mooi groen! Het wordt wel wat!

Op zaterdag 10 en zondag 11 mei is er in het Reestdal een fietstocht voor het hele gezin. De tocht "Kijk, Proef en Beleef het Reestdal" voert langs allerlei bedrijven in het Reestdal en overal valt iets te proeven of te beleven. De Kruidenhoeve  is een van de bedrijven. Vorig jaar was het weer spelbreker en er de oorzaak van dat het aantal deelnemers tegenviel. We hopen dat het weer nu heel veel beter zal uitpakken.

maart 2014

Genoten hebben we van veel heerlijke zonnige dagen! Af en toe een paar buitjes; goed voor de tuin! Alles wordt groen en kleurig. Achtereenvolgens kwamen amandel, abrikoos, peer en pruim en verschillende prunussoorten in bloei. Verder ook heel veel kleur van bolbloemen. In het bosje is het, zoals ieder voorjaar, heel mooi. Er bloeien behalve allerlei bolgewassen: anemoontjes, speenkruid en de voorjaarshelmbloem. De laatste lijkt sprekend op de holwortel.

Er werd weer hard gewerkt in de tuin: mijn broers Joop en Fred en zwager Lex, Martin, Piet, Anne, Wout, Jan Willem; allemaal droegen ze hun steentje bij. Tijdens de NL-doet-dagen kregen we o.a. 12 leerlingen van het Vechtdal-college uit Hardenberg en Dedemsvaart. De eersten troffen het heel slecht wat het weer betreft, want vrijdag 21 maart was een van de weinige dagen met langdurige regen. Het viel niet mee om iedereen een klus te geven waarbij ze min of meer droog bleven, maar dat lukte met verfwerk onderdak en met het schoonmaken van de ramen aan de binnenkant van de kas. In de loop van de middag werd het droger en kon er ook nog wat buiten gewerkt worden. Pas de volgende dag kon er een vuur gemaakt worden van het snoeihout.

Leerlingen van de Groene Welle uit Hardenberg maakten in de tuinen van De Kruidenhoeve een begin aan enkele grote klussen voor hun eindproject. Als grootste klus pakken ze de bijen- en vlindertuin aan.

Ook op vrijdag 21 maart hadden we 's avonds een optreden in het Gashoudertheater in Dedemsvaart van het TUINKOOR van De Kruidenhoeve, samen met Vertelkring "In Geuren en Kleuren". Het was weer een geslaagde avond waar we met z'n allen veel plezier aan beleefden!

De laatste week van maart kwamen de rietdekkers en timmerlíeden voor het dak van de boerderij. Het gras dat eerder al behoorlijk kapot gereden was door zware vrachtwagens werd nu ook nog eens bedekt met een laag riet en ijzerdraad. Maar als de tuin eenmaal open gaat voor bezoekers is die rommel beslist opgeruimd. En het dak zal er zeker prachtig uit zien!

Wat er deze maand ook te melden valt is dat de ooievaars vanaf ongeveer 20 maart broeden.  Twee weken eerder hadden 2 nijlganzen korte tijd het ooievaarsnest gekraakt, maar dat feest ging mooi niet door! We verwachten jonge ooievaartjes rond 20 april.

Voorlopig zal er nog heel hard gewerkt worden voordat we in juni open gaan.

 

februari 2014


Groene blaadjes aan meidoorn, vlier en clematis. Nog steeds bloei van de kleine prunus, mahonia en winterjasmijn. Vijgjes van de “Brown Turkey” die vorig jaar niet rijp werden zitten nog aan de struik. ’t Zal wel niets meer worden, maar toch…..

Stralend bloeiende krokussen, massa’s sneeuwklokjes en  bosanemoontjes. speenkruid, primula’s en  helleborussen staan in volle bloei. Prachtig al die kleuren! De bijen vlogen volop en haalden stuifmeel uit  katjes van hazelaars. Ook de wilgenkatjes lopen nu uit. En, het is niet te geloven: we eten nog steeds bietjes, wortels, peterselie, groenlof en snijbiet vers uit de tuin. Die paar lichte nachtvorstjes stelden echt niets voor, we hadden veel zachte dagen, veel zon, af en toe een buitje. De weidevogels zijn terug en als je buiten loopt hoor je steeds meer vogelgeluiden. Sinds zondag 23 februari is daar ook het geklepper van ooievaars bij gekomen. Toen landde de eerste ooievaar op het nest en op dinsdag was nummer 2 er ook.  Iedere keer als ze op het nest landen en begroeten ze elkaar . Kortom: voor ons is de winter voorbij en de lente begonnen!  

Ondertussen deden, winter of niet, veel kool- en pimpelmeesjes, soms een roodborstje en een enkele mus en specht, zich tegoed aan de pindakaas en de vetbolletjes. Onze hond Olle staat geregeld op zijn achterpoten om bij de vetbolletjes te komen. We moeten ze zo hoog hangen dat we er zelf bijna niet meer bij kunnen, want Olle is een grote hond...  

Van Marleen en Peter kregen we nog 6 kippen en samen met de kloek met 5 kuikens lopen ze  nu tussen de andere kippen. Onze haan, van het soort brakelhoen, kijkt nauwelijks nog naar zijn eigen hennen om en lijkt een hechte vriendschap gesloten te hebben met een van de nieuwe kippen.  

In de tuin is vanaf nu heel erg veel te doen. Alle dode stengels van de vaste planten moeten worden opgeruimd. Ook het blad dat nog in de borders ligt kan  nu worden weggehaald.

Onze fruitbomen zijn door een deskundige gesnoeid. Ze waren voorheen niet slecht gesnoeid, maar nu zijn ze veel rigoureuzer aangepakt. De goede vorm zit er weer in.  Ook werden en passant nog wat andere bomen onder handen genomen. Daardoor liggen er nu bergen met snoeihout.  

Op 21 maart, tijdens de vrijwilligersdag van NL-Doet, zal er een vuur worden gebrand van al het snoeihout (uiteraard met toestemming van de brandweer!). Op die dag zijn er een heleboel klussen te doen en het is altijd erg gezellig. Natuurlijk wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd met koffie, soep en broodjes. Warm aanbevolen! ’s Avonds treedt het TUINKOOR van De Kruidenhoeve op in het Gashoudertheater in Dedemsvaart, samen met vertelkring “In Geuren en Kleuren”. Natuurlijk ook heel erg leuk! 

Piet is bezig met het nieuw aan te leggen terrasje naast het theehuis. Daarvoor is afgelopen week 6 m3 zand gestort. De zware vrachtwagen heeft het gras ongelofelijk kapot gereden en opgestuwd. De tegels langs het gras zijn in de grond gereden. Martin is heel druk met de herstelwerkzaamheden bezig. Zo bereiden we ons voor op het nieuwe seizoen. 

Olle, onze nieuwe, jonge, asielhond, is nu een jaar jong . Het gaat goed, maar hij moet nog steeds heel veel leren. We blijven voorlopig samen naar de hondentraining gaan.
 

januari 2014

Nog steeds geen winter. Afgezien van de laatste paar dagen van de maand, met temperaturen van iets onder het vriespunt en een vliesdun laagje ijs op de poel, bleef het maar zacht. Het gras groeide nog wat en in dat gras heel veel bloeiende madeliefjes en een enkele paardenbloem. Aan de clematis die naast onze kippenschuur staat kwamen veel groene blaadjes. De driekleurige viooltjes, primula’s en de mahonia bloeien en de knoppen van de helleborussen worden steeds dikker. De rode sierappeltjes zijn nog steeds mooi rood in tegenstelling tot andere jaren om deze tijd. De merels begonnen er in de laatste week van januari van te eten. Voor mijn gevoel zou er nu geen winter meer moeten komen, maar ja, het is nog vroeg in het jaar…

Juist in die laatste koudere dagen werden we door Marleen en Peter verrast met een kloek (ook in de war door de lange herfst/vroege lente?) met vijf jonge kuikens. Het was even improviseren, maar ze hebben de paar koude nachten goed overleefd.

De maand begon voor ons met een ritje naar het asiel om daar Olle, een 10 maanden jonge, Spaanse zwerfhond op te halen. Olle moet nog heel veel leren, maar hij is slim, leergierig en lief. Ik ga met hem naar een hondentraining; dat gaat dus zeker lukken! Met onze katten kan hij nog niet zo goed opschieten; dat zal nog het moeilijkst worden, maar ook daarbij gaat zijn gedrag met kleine stapjes vooruit.

Wanneer ik met hem door het Reestdal loop, altijd aan de riem vanwege reeën, konijnen en ander wild, bekijk ik hoe daar de twee jaar geleden 20.000 gepote boompjes uitlopen. Sommige zijn al flink gegroeid. Hier en daar lijkt er geen leven in te zitten, dus ik ben erg benieuwd hoe alles er over een paar maanden bij staat.

Vooral Piet heeft zich afgelopen weken gestort op een rommelhoek naast het theehuis. Er is flink opgeruimd en we gaan nu bekijken hoe we daar een leuk terrasje kunnen maken.

Met wandelgids Tineke hebben we een paar mooie wandelarrangementen samengesteld.
 

   

                        

   

Hoofdmenu
www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden

 Opengesteld in juni, juli en augustus
___________________________________________________
bulletelke dinsdag en woensdag van 12.00 tot 17.00 uur
bulletOpen Tuinendag 3e zaterdag in juni
bulletgroepen en rondleidingen op afspraak op andere dagen mogelijk
bulletmogelijkheid tot vakantieverblijf en bed&breakfast