Het logo van De Kruidenhoeve

www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Actueel 2016
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden
STICHTING
DE KRUIDENHOEVE
(Anneke en Willem Smits)

Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug (O)

Telefoon 0523-656049
of zend een emailbericht

        

 

NIEUWSBRIEF
Naam:  
E-mailadres:  
verzoekt toezending van de maandelijkse Nieuwsbrief van de Kruidenhoeve

 

 

 

 

 

 

                          


De Kruidenhoeve Actueel  (meest actuele bovenaan)

Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de actuele situatie rond de Kruidenhoeve.
Wilt u van voorgaande belevenissen kennis nemen dan kunt u daarvoor in het archief terecht:

       

2016

2015

2014

2013 2012 2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001
 

 

 

 

 

 

 

juli 2016

Het was een echte zomermaand met af en toe een bui. Goed geregeld toch?

Alles groeide geweldig. Eerst was het heel erg warm en ongelooflijk droog - dit in tegenstelling tot de enorme wateroverlast, in vooral de zuidelijke provincies…- zodat het gras vergeelde, de planten, ondanks het vele sproeien, gingen hangen en potentiële bezoekers liever verkoeling in de zwembaden zochten. 

Het was ook wel erg warm om in de tuin te werken, maar toch hebben we, samen met onze vrijwilligers, ijverig gewied en gesnoeid. Vervelend was dat onze zitmaaier moeilijkheden had en de kleine maaier het ook even liet afweten. Het gras had het al moeilijk door actieve mollen waardoor het er nou niet bepaald mooier op werd. Maar de problemen zijn weer opgelost. Op het ogenblik ziet de tuin er toch prachtig uit. De vuurtuin is mooi op kleur en in de moestuin hebben we al veel geoogst en er komt nog veel meer. Appels peren en kweeperen groeien goed en in de bessentuin zijn Japanse wijnbessen en de Amerikaanse blauwe bessen nu rijp. Dat is smullen! 

De kunstwerken van keramiste Gerreke van Veen uit Dordrecht oogsten veel succes. Geert Rolleman maakte er mooie foto’s van. Ook de foto’s van klaproos en kardoen heeft hij gefotografeerd, naast nog bijna 160 andere foto’s. Het was moeilijk kiezen!

Ook Sabrina maakte heel mooie foto’s, gewoon met haar mobieltje.

 

Vader en moeder ooievaar laten zich af en toe nog even zien. Ze vliegen rond, lopen in het Reestdal, klepperen en zitten soms een poosje op het nest. Bezoekers missen de jonge ooievaartjes. Jammer voor nu; volgend jaar hopen we op meer succes! Eind augustus gaan de oude ooievaars op weg naar het zuiden. De jonge ooievaars uit de buurt zijn al in grote groepen vertrokken. 

In augustus hebben we nog een paar activiteiten: een groep voor de workshop OERkoken-ANDERS en het zomeravondconcert met gitarist/zanger Floyd Messina op zaterdag 13 augustus en dan is het einde van het tuinseizoen al weer in zicht. Altijd een beetje jammer want tuinliefhebbers moeten het toch vooral van de zomermaanden hebben! Maar ook in september is de tuin nog mooi en komen er een paar groepen op afspraak.

 

juni 2016

 Terwijl het zuiden van het land werd geteisterd door wateroverlast en modderstromen vanwege overvloedige regenval en mega grote hagelstenen ongelooflijk veel schade aanrichtten bleef het bij ons kurkdroog. Het water in de Reest zakte en ook de poel had maar weinig water. Het gras werd geel en we moesten veel sproeien. De tuin snakte naar een flinke bui. In de tweede helft van juni hadden we nog een paar zeer hete dagen en gelukkig (voor ons) ook flinke buien.  

Aan het eind van mei hadden Gerreke van Veen en haar man Marco haar mooie keramiek in de tuin geplaatst en we merkten al meteen dat er veel belangstelling voor was. Het werk staat ook wel heel mooi zo tussen het groen! 

Het was een super drukke maand: de tuin ging open voor bezoekers en moest er dus zo netjes mogelijk uit zien. Begin juni meldde Ina zich als vrijwilliger en daar zijn we heel blij mee! Samen met de vrijwilligers werkten we heel hard. Er werd gewied, gemaaid en nog eens gemaaid, er werden hagen geknipt en grasrandjes afgewerkt.  

We hadden Open Dag en optreden van het Tuinkoor in de tuin. Daarnaast enkele groepen OERkoken-ANDERS: 

Op 18 juni hadden we, samen met de buren, net als ieder jaar een gezamenlijke Open Dag, onder het motto TUIN-KUNST-TECHNIEK, waarbij ieder iets van zijn of haar werk of hobby kon laten zien. Er waren schilderijen en andere kunstwerken te bekijken, het techniekmuseum en 2 tuinen. Het weer was redelijk; een klein beetje regen en in de ochtend ook wat zon. Het bezoek kon tussen 10 en 17 uur binnenvallen en dat deed een flink aantal mensen. Toch loopt het bezoekersaantal ieder jaar wat terug...  

Op 26 juni trad het Tuinkoor op met een muzikale wandeling; dat was in ieder geval de bedoeling. Het weer was een behoorlijke spelbreker. Van te voren werd al code geel aangekondigd. De zaterdag voor het optreden hebben we dus maar het grote zeil aan het theehuis bevestigd en de partytent opgezet. De generale repetitie moest onder het zeil plaatsvinden vanwege de regen. Ook op zondag: regen. 'Maar goed dat we het zeil hebben opgehangen', zeiden we tegen elkaar. Maar tijdens het optreden bleef het droog; er scheen zelfs een zonnetje! Aan het begin van het optreden dreigde het te gaan regenen, dus bleven we onder het zeil. Na de pauze was het zonnig en dus gingen we toch nog de tuin in. Helaas bleef het na afloop toch weer niet droog en konden we het zeil niet droog binnenhalen. Daar waren we de volgende dag nog druk mee. Maar allemaal niet voor niets: het was een geweldig optreden onder de enthousiaste leiding van Frida, met medewerking van gitarist/zanger Frits van der Zwan en een solo-optreden van Roelof.  

Een schot in de roos lijkt de workshop OERkoken-ANDERS, een leuke activiteit die samenwerking en teamgeest bevordert. Een leuke invulling van een dagdeel voor een personeelsuitje, familie- of vriendengroep. 

 

 

 

 

 

 

 

De ooievaars, zonder jongen, lieten zich nog geregeld zien rond het nest. Er komt geen tweede broedperiode, dus we moeten wachten op meer succes in 2017.
 

Mei 2016

Wat een schitterende groei- en bloeimaand met heel veel mooie dagen!

Achter elkaar kwamen de fruitbomen in bloei; als eerste de amandel en de pruim, gevolgd door appel- en perenbomen. Daarna de enorme kastanje en als laatste de kweepeer en de mispel. Wat een feestelijk gezicht! Nu is meeste bloesem voorbij. Hier en daar ligt nog een bruin verkleurd bloesemtapijt op de grond.

In de rest van de tuin kwamen ook de rododendrons in meerdere felle kleuren tot bloei, evenals de brem en talloze andere planten; een ware explosie!

Na een pitte regenbui, na enkele weken nauwelijks regen, gingen de dahlia's het ook eindelijk doen. Fantastisch, zo mooi als alles wordt; vogels fluiten, zingen, kwinkeleren en klepperen en de koekoek is ook weer terug. 

 

Uiteraard probeerden we, samen met onze hulpen weer het onkruid de baas te blijven. Dat lukte maar gedeeltelijk, hoewel iedereen erg zijn of haar best deed. Maar ook al is de tuin nog niet helemaal ‘schoon’ (en dat is eigenlijk nooit het geval), het is toch echt genieten om er doorheen te lopen. Ook het naastgelegen Reestdal is schitterend: eerst geel van de paardenbloemen, daarna lila van de pinksterbloemen, weer geel, maar toen van de boterbloemen. Als laatste, voordat er gemaaid zal worden (na 15 juni), rood van de veldzuring en wat paarsachtig van de bloeiende grassen. Die grassen stonden aan het eind van de maand 1 tot 1,5 m hoog!   

Deze maand is Gerreke van Veen met haar man Marco vanuit Dordrecht naar De Kruidenhoeve gekomen om in de tuin prachtig keramiek neer te zetten. Alle werkstukken staan langs de wandelroute en zijn stuk voor stuk ‘plaatjes’! 

De ooievaars kregen 3 jongen die ergens eind april uit het ei gekropen moeten zijn. Het leek goed te gaan met ze en ze groeiden flink, maar er heeft zich een ooievaarsdrama voltrokken. De laatste week van de maand zagen we weinig activiteit op en rond het nest en we hoorden weinig geklepper. Het viel ons op dat we de jonge ooievaartjes eigenlijk al een tijdje niet hadden gezien. Wat was er loos? Op 31 mei hebben we de ladder tegen het nest aan gezet en is Sabrina naar boven geklommen. Het leek echter beneden al duidelijk: je rook ze…. En inderdaad, in het nest lagen 3 dode ooievaartjes, al in verre staat van ontbinding. Hoe dat kan? Het is gissen. Misschien is een virus de oorzaak of hebben de ouders, vanwege de droge tijd, steentjes gevoerd? Heel jammer, ook voor onze bezoekers! 

Komende maand zal het druk zijn in en rond de tuin: nog verschillende tuinclubs zullen De Kruidenhoeve bezoeken, op 18 juni hebben we de OPEN DAG, samen met buurtgenoten onder de naam TUIN-KUNST-TECHNIEK en op zondagmiddag 26 juni treedt ons TUINKOOR op met een muzikale tuinwandeling. En natuurlijk hopen we op mooi weer!

Tussendoor hebben we af en toe een groepje enthousiastelingen voor het OERkoken-ANDERS. Nee, saai is ons leven nooit.

 

April 2016


Een goed begin met een paar prachtige dagen!

Meteen ontvouwden zich de blaadjes aan bomen en struiken en werd de wereld om ons heen een stuk groener. Wilgenkatjes, kikkerdril, vlinders, actieve bijen en hommels, bloesem en af en toe een heerlijk zonnetje om ons in te koesteren! 

Voor de ongeveer 170 wandelaars die op 3 april door SDL (Stichting Dedemsvaart Loopt) georganiseerde wandeltochten liepen was het ook boffen. De wandelaars van de 15, 20 en 40 km kwamen bij ons langs (we waren stempelpost) en het was dus gezellig druk op ’t erf! 

Op 5 april werd de grond bij de ingang van de tuin met eco-rasters verstevigd; vooral om nieuwe moddertoestanden daar te voorkomen. Willem en Harm hadden het er druk mee. Het daarna ingezaaide gras komt, ook op andere plaatsen, al goed op. Binnenkort ziet het er weer uit alsof er niets is gebeurd. Toch zijn er steeds weer nieuwe kale plekken in het gras vanwege graafdrift van mollen in combinatie met onze hond Olle. 

Op 13 april waren we met het Tuinkoor te gast bij de locale omroep NOOS voor een tv opname. Het programma moet nog uitgezonden worden, op de zondagen 8 en 15 mei om 15.00 uur. 

April was echt de maand van ‘die doet wat-ie wil’; prachtige dagen en ijskoude, onweers-, regen-, hagel-.en natte sneeuwbuien… En koude nachten met temperaturen om het vriespunt. 

Het zou kunnen dat er al jonge ooievaartjes zijn geboren, maar zeker weten doen we dat nog niet want we hebben ze nog niet gezien. Af en toe wordt er door de oude ooievaars 'gerommeld' in het nest. Maar misschien is het loos alarm. Het koude en natte weer is niet goed voor de jonge vogels. We hopen er het beste van. 

Onze ezel Midas en lama Thomas lijken de lente in de kop te hebben. Ze hebben het deze maand twee keer gepresteerd uit te breken en de tuin in te lopen. De schade valt gelukkig mee en het ‘vangen’ van de onverlaten met behulp van wat wortels en een schep kippenvoer gaf geen al te grote problemen. 

Naast onze 'vaste' hulpen hadden we deze maand ook nog hulp van Lotte, Isabel, Sofia, Bette en Pleun. Geweldige meiden! 

Hoewel er nog veel ongewenste kruiden weggehaald moeten worden en er dus nog hard gewerkt moet worden gaat de tuin er toch al een stuk mooier uitzien. Het gras is al een paar keer gemaaid en dan ziet het geheel er al een stuk verzorgder uit!

In de loop van april kwamen de fruitbomen in bloei: de amandel-, pruim-, peren- en appelbomen staan er prachtig bij. De kaarsen van de enorme kastanjeboom lopen ook al uit. Forsythia, ribes, krentenboompjes en nog een aantal struiken staan te pronken en ook veel (wilde) planten, zoals b.v. judaspenning komen of staan al in bloei.

Van eiken- en notenbomen loopt het blad uit en het bosje waarin het afgelopen najaar flink is gesnoeid en waar het daardoor erg kaal was, wordt weer echt een bosje. Kortom; ook al is het nog koud, we genieten van deze mooie tijd van het jaar!

 

Maart 2016

Wat een drukke maand was dit!
Ook een mooie maand want er valt weer wat te melden.

 

 

 

 

 

 

Terwijl we nog steeds door de modder liepen rond de boerderij zagen we vanaf 2 maart weer 2 ooievaars op het nest. Er werd spoedig gepaard en met takken het nest versterkt.Inmiddels wordt er gebroed (ooievaarsfoto's van Geert Rolleman).

Ondertussen lieten allerlei vogeltjes zich vrolijk horen; merels floten, vinken sloegen en de ooievaars klepperden en we beleefden veel droge en zonnige dagen met tot half maart lichte vorst in de nacht. De modder droogde op, de mollen verdwenen grotendeels onder de grond, sneeuwklokjes, krokussen en andere voorjaarsbloemen bloeiden naar hartenlust. Aan veel struiken verschenen teergroene blaadjes, het blad van de vlierstruiken liep uit en de amandelboom kwam in bloei, net als b.v. de camellia. Knoppen aan bomen en struiken werden dikker en vaste planten lieten zich steeds beter zien. Uit de wind en in de zon kreeg je al echt een lentegevoel! 

Op 6 maart hadden we het huiskamerconcert van gitarist/zanger Floyd Messina, een heel anders-dan-anders concert. De modder was net op tijd opgedroogd, de huiskamer zat vol muziekliefhebbers en het werd een geslaagd evenement met in de pauze gezellig koffie/thee in het theehuis en na afloop daar ook soep voor iedereen. Op zaterdag 13 augustus zal Floyd het zomeravondconcert in de tuin verzorgen.

 

Broers Joop, Luuk, Fred en zwager Lex kwamen gezellig een paar dagen klussen en op 11 maart hadden we met 15 mensen een NL-doet klusdag. Natuurlijk reuze gezellig en er is ook veel gedaan. Het enige minpuntje was dat, te midden van een aantal mooie zonnige dagen, dit de enige grauwe en koude dag was.  

Op vrijdagavond 18 maart trad ons Tuinkoor op in het Gashoudertheater in Dedemsvaart. Het koor mocht de vertellers van vertelkring 'in Geuren en Kleuren' muzikaal omlijsten. Het werd een mooie avond! 

Op 29 maart traden 10 leerlingen van groenopleiding 'De Groene Welle' uit Hardenberg aan om een aantal tuinklussen aan te pakken. Ook toen is er veel gedaan!

 

Februari 2016

De winter is nog niet helemaal voorbij maar onze ooievaars zijn terug!

Al weken werden er ooievaars gesignaleerd bij ons in het Reestdal. Diverse nesten waren al bezet, maar wij zagen onze ooievaars maar niet. Tot er op 19 februari een ooievaar op het nest zat en op 23 februari liepen er 2 in het land en er waren schermutselingen rond het nest. Toch zat er op 29 februari ‘s avonds maar 1 ooievaar op het nest. Nog maar even afwachten dus.

De afgelopen maand viel er heel veel regen, afgewisseld door hagel en natte sneeuw. Het werd om de boerderij nog modderiger dan het al was. De mollen zochten het massaal hogerop en namen bezit van ons gazon. Hond Olle groef nog meer gaten en zo werd de tuin er niet fraaier op.

Intussen bloeiden sneeuwklokjes, krokussen, bosanemonen, het longkruid en niet te vergeten de verschillende helleborussen uitbundig (foto’s Tineke). Af en toe was het al lekker in het zonnetje! Wat verlangen we naar die voorjaarszon! In de nachten heeft het de laatste week nog licht gevroren, maar de laatste dagen was het heerlijk zonnig weer. ’s Morgens was het gras wit, maar de zon liet dat wit snel veranderen in groen met zwart (vanwege mollen in combinatie met hond!).

We zijn begonnen met het opruimen van al de droge, uitgebloeide stengels die de vaste planten in de winter moesten beschermen en vogels van zaadjes konden voorzien. Al dat dorre spul ziet er rommelig uit, dus gaat wat dat betreft, en ook na het weghalen van het blad uit de borders, de tuin er beslist beter uitzien de komende tijd. Veel vaste planten lopen nu voorzichtig uit.

In de moestuin is compost (uiteraard van eigen bodem en dus biologisch) opgebracht en die moet nu ondergewerkt worden. Er moet nog steeds gesnoeid worden. Aan het eind van februari heeft Renko, onder gunstige weersomstandigheden, het nodige zaagwerk verricht. Het bosje is behoorlijk uitgedund en van de lindeboom en een paar grote eiken zijn flinke takken afgezaagd waardoor er weer veel hout voor de kachel is vrij gekomen.

Een van de hekken, door een vallende boom getroffen, is hersteld, maar er is nog veel takkenzooi op te ruimen.

 

 

Januari 2016


Ja, het werd toch nog even een beetje winter met wat sneeuw, hagelbuien en flink wat ijzel. Om de boerderij was het spiegelglad en het was meteen over met de bloei van onder andere kerria.  Even pas op de plaats! Al met al was het maar een paar dagen en toen was de winter weer voorbij. We beleefden de laatste weken zowel lenteachtige, als herfst- en winterdagen, en dat allemaal in één maand! De laatste dagen waren vooral nat met heel veel wind.

De borders liggen nog vol blad dat we in de wintertijd altijd laten liggen ter bescherming van de vaste planten. Het ziet er wat somber uit. Mollen houden huis in het gras en onze hond Olle maakt het nog erger door op die plekken in rap tempo grote gaten te graven. Op zoek naar de mol? Na iedere storm liggen er weer veel dode takken overal in de tuin. Eigenlijk ziet het er in deze tijd van het jaar niet uit! Maar daar gaat zo langzamerhand verandering in komen want de krokussen doen het goed en op een zonnige dag stralen ze! De sneeuwklokjes hebben witte knopjes en zullen bij de eerstvolgende zonnige dag open gaan. De bloemen van de helleborussen  zijn nu ook uit, net als de winterakonietjes en de paarse dovenetel. De lage mahonia planten bloeien nog niet maar onze oudste mahonia, een hoger soort, staat nog steeds in bloei. Ik zag ook al een roze primula bijna in bloei. Het gaat de goede kant uit! Over niet al te lange tijd zal de tuin weer heel mooi zijn!

Onze vrijwilligers, Martin en Henny zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met blad- en takken ruimen, snoeien en schoffelen. Natuurlijk blijft er hier altijd werk. Martin gaat ons helaas na bijna 5 jaar verlaten. Erg jammer voor ons; hij heeft ons altijd geweldig geholpen met allerlei klussen. We zullen hem missen! Martin gaat nu vrijwilligerswerk dichter bij huis doen en we wensen hem daarbij veel succes!
We hopen natuurlijk dat zich nieuwe vrijwilligers zullen melden!

Intussen zijn Piet, Tineke en Henk bezig om de binnenkant van het theehuis 'op te pimpen'. Het wordt wat gezelliger en praktischer. Het moet klaar zijn voor 6 maart want dan hebben we een huiskamerconcert (gitaarmuziek) en in de pauze verhuizen we met z'n allen naar het theehuis.

Het is even afwachten of we nog winter krijgen of dat het voorjaar de komende maand zal doorbreken...

We kijken uit naar de ooievaars en hopen dat ze aan het eind van de maand zullen arriveren.

 

   

                        

   

www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Actueel 2016
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden

 Opengesteld in juni, juli en augustus
___________________________________________________
bulletelke dinsdag en woensdag van 12.00 tot 17.00 uur
bulletOpen Tuinendag 3e zaterdag in juni
bulletgroepen en rondleidingen op afspraak op andere dagen mogelijk
bulletmogelijkheid tot vakantieverblijf en bed&breakfast