Het logo van De Kruidenhoeve

www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Actueel 2016
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden
STICHTING
DE KRUIDENHOEVE
(Anneke en Willem Smits)

Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug (O)

Telefoon 0523-656049
of zend een emailbericht

        

 

NIEUWSBRIEF
Naam:  
E-mailadres:  
verzoekt toezending van de maandelijkse Nieuwsbrief van de Kruidenhoeve

 

 

 

 

 

 

                          

 

  SpeurNeuzenPad  

Kinderen kunnen onder de hoede van ouders of begeleiders de gewone route door de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin opdrachtjes en de materialen om deze opdrachten uit te voeren. Bij een paaltje met een neus en een nummer moet een opdracht worden uitgevoerd. Op deze manier doen zij allerlei ontdekkingen over de natuur. Bijdrage tot de tuinen voor volwassenen: € 4.00, kinderen van 4 tot 12 jaar € 2.00, inclusief SpeurNeuzenPad.

Natuur-ontdekpad voor kinderen

Greet Caminada(ontwikkeld in samenwerking met Greet Caminada, psycholoog/pedagoog)

Kinderen spelen graag buiten; dat blijkt uit verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar hun favoriete bezigheden.

Helaas worden de mogelijkheden voor veilig buitenspel steeds beperkter. De verkeersdruk neemt toe en de ruimten die vroeger overbleven voor het kinderspel, worden nu bebouwd of in beslag genomen door geparkeerde auto’s. Sociaal komt het leefklimaat op straat ook steeds meer onder druk te staan. Ouders vinden het terecht vaak te onveilig om hun kinderen alleen naar buiten te laten gaan en brengen ze met de auto naar school of vrijetijdsbesteding. Onderzoekster Lia Karsten sprak in dit verband over “de achterbankgeneratie”.

Thuis brengen kinderen steeds meer tijd door achter de PC of voor de TV.

Dat betekent nogal wat voor de ontwikkelingskansen voor de huidige jeugd. Veel kinderen zijn nauwelijks nog in de gelegenheid om spontaan in contact te komen met leeftijdgenootjes. Ze bewegen minder en ze leren allerlei natuurverschijnselen niet meer kennen. Met alle negatieve gevolgen voor hun ontwikkeling.

Publicaties over deze ervaringsarmoede voor kinderen bereikten ook Anneke en Willem Smits van De Kruidenhoeve in Balkbrug. Zij besloten om een deel van de giften die zij ontvangen hadden te bestemmen voor een natuur-ontdekpad voor kinderen. De tuinen lenen zich hiervoor uitstekend, omdat er van alles te ontdekken is aan bloemen, planten, groenten, struiken, bomen en dieren. De tuinen kennen niveauverschillen en er is een poel; al met al een ideale omgeving om veelzijdige natuurervaringen op te doen.

Het pad heeft de naam “SpeurNeuzenPad” gekregen en is bestemd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De kinderen gaan onderbegeleiding van een volwassene (zoals ouder, oma en opa) de normale wandeling in de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin de voorwerpen die ze bij hun onderzoekjes nodig hebben. In de tas zitten onder meer twee boekjes met opdrachten; een versie voor jonge kinderen, die wordt voorgelezen door de begeleider en een versie voor de oudere kinderen. Bij ieder paaltje met een nummer en een (speur)neus erop geschilderd kan het kind een opdracht uitvoeren. Bij de opdrachten zijn de kinderen zelf actief bezig en worden zoveel mogelijk alle zintuigen aangesproken.

Een mooie gelegenheid voor kinderen, ook die van “de achterbankgeneratie”, om de natuur wat beter te leren kennen.

N.B.  Tijdens de Open Tuinendag is er geen SpeurNeuzenPad mogelijk.

   

                        

   

www.kruidenhoeve.nl
Oerkoken
Arangementen
Actueel 2016
Bed&Breakfast
Vakantieverblijf
Wandelmogelijkheden

 Opengesteld in juni, juli en augustus
___________________________________________________
bulletelke dinsdag en woensdag van 12.00 tot 17.00 uur
bulletOpen Tuinendag 3e zaterdag in juni
bulletgroepen en rondleidingen op afspraak op andere dagen mogelijk
bulletmogelijkheid tot vakantieverblijf en bed&breakfast